Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Τι φέρνει το 2019 στην αγορά της ενέργειας - Χρονιά θεσμικών αλλά και επιχειρηματικών αλλαγών για τον κλάδο

Ηλεκτρισμός
Στην αγορά του ηλεκτρισμού κυριαρχεί η υπόθεση της αποεπένδυσης των λιγνιτών της ΔΕΗ, που αποτελεί κλειδί όχι μόνο για την ίδια τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αλλά συνολικά για τον κλάδο. Ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού, αναμένεται να διαμορφωθούν και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της αγοράς, τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει το ζήτημα των υδροηλεκτρικών.


Σε θεσμικό επίπεδο το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά είναι η έναρξη εφαρμογής του Target Model που αναμένεται τον Ιούνιο, καθώς έχουν εκδοθεί οι κώδικες για τις αγορές της επόμενης ημέρας, της ενδοημερήσιας και της αγοράς εξισορρόπησης ενώ έχει δημιουργηθεί τόσο το Χρηματιστήριο Ενέργειας όσο και η εταιρεία εκκαθάρισης των συναλλαγών. Οι βασικές αλλαγές στην αγορά θα είναι αφενός η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων προμηθευτών και παραγωγών και αφετέρου η αντικατάσταση του ΕΤΜΕΑΡ με τα πράσινα πιστοποιητικά. Επίσης αναμένεται η οριστικοποίηση και η έγκριση του νέου μηχανισμού επάρκειας ισχύος, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το τοπίο στην αγορά της παραγωγής, αλλά και στη ζήτηση, με μεγάλο ζητούμενο από πλευράς μεγάλων καταναλωτών ενέργειας το νέο πλαίσιο συμμετοχής της. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πάντως συνεχίζουν να υποστηρίζουν ως βέλτιστο σενάριο για το σύστημα αλλά και την αγορά τη συνέχιση του μέτρου της διακοψιμότητας.

Βεβαίως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους λιγνίτες της ΔΕΗ θα είναι καθοριστικό για το μέλλον των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που θα καταργηθούν σταδιακά εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην πώληση των δύο εταιρειών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Πριν την κατάργηση πάντως θα πρέπει να υπάρξει αποτίμηση και απολογισμός της διαδικασίας των διαγωνισμών ΝΟΜΕ αλλά και λήψη μέτρων για την ομαλή μετάβαση της αγοράς προμήθειας στη μετά - ΝΟΜΕ εποχή.

Οι ανατροπές αυτές αναμένεται να εντείνουν τις διεργασίες που ξεκίνησαν ήδη από το 2018 σε επιχειρηματικό επίπεδο, με νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις των εταιρειών του κλάδου. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στη διετία 2019 - 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί το consolidation  της αγοράς, η οποία ενδέχεται να κατασταλάξει σε 3 - 4 ισχυρά σχήματα που θα μοιραστούν την πίτα της αγοράς.

Στο κομμάτι των διασυνδέσεων, μεγάλο ερωτηματικό και ζητούμενο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης και την ανοιχτή διαμάχη μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia. Ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει το έργο ως εθνικό και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα [περισσότερα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα