Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή, συγκέντρωσε την καθολική αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, με τους οποίους μάλιστα ευθυγραμμίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας "όχι σε όλα". Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της αντιπολίτευσης δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν πολιτικά στις αντιδράσεις των εργαζομένων στη ΔΕΚΟ, με προφανή στόχο να υπάρξει ένα πρώτο πολιτικό πλήγμα και μια πρώτη ισχυρή κοινωνική αντίδραση σε βάρος της κυβέρνησης με αφορμή τη ΔΕΗ. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης, ο οποίος αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ήδη πριν από τις εκλογές είχε ενταχθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συμμετέχει και στην επιτροπή ανασυγκρότησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι σχεδιασμοί αυτοί ωστόσο απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν μια σημαντική παράμετρο: την άποψη των ίδιων των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Διότι το νομοσχέδιο περιλάμβανε μερικές προφανώς θετικές ρυθμίσεις τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτήν (περιορισμός της γραφειοκρατίας στις προμήθειες, απελευθέρωση των μισθών για τα στελέχη που υπογράφουν 3ετεις συμβάσεις, διευκόλυνση προγραμμάτων εθελουσίας κ.λπ.). Αποτέλεσμα;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην απεργία της ΓΕΝΟΠ που αρχικά προκηρύχθηκε ως 48ωρη, και στη συνέχεια μετατράπηκε σε 24ωρη, συμμετείχε μόλις το 6% των περίπου 10 χιλιάδων εργαζομένων του ομίλου ΔΕΗ. Η αποτυχία αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στο περίφημο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου η συμμετοχή κρίθηκε από τους ιδιους τους συνδικαλιστές ως απογοητευτική.
Στην πραγματικότητα εκείνο που συνέβη είναι ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση έχει αντιληφθεί πως τα μέτρα αλλά και οι πρωτοβουλίες που εξελίσσονται για τη ΔΕΗ αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για να ορθοποδήσει η επιχείρηση, να εκσυγχρονιστεί και να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική μετά από τις τραγικές ολιγωρίες και τα λάθη των τελευταίων ετών που την έφεραν στα πρόθυρα της κατάρρευσης (με την ανοχή των υπό άλλες συνθήκες "ηχηρών" συνδικαλιστών, με ελάχιστες εξαιρέσεις). Ακόμη και το "οδυνηρό" για τους εργαζόμενους μέτρο της περικοπής της έκπτωσης, αντιμετωπίστηκε από την πλειονότητα ως μια ακόμη συμβολή των ανθρώπων της ΔΕΗ στην προσπάθεια διάσωσης της επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία της ΓΕΝΟΠ αλλά και της αντιπολίτευσης που επένδυσε πολιτικά στις αποτυχημένες κινητοποιήσεις ανέδειξε την αδυναμία των συνδικαλιστών να αφουγκραστούν την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης. Και σίγουρα το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε πολιτικές σπέκουλες και να εξυπηρετήσουν προσωπικές πολιτικές στρατηγικές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου