Θοδωρής Παναγούλης
Με τις αβεβαιότητες να είναι ακόμα υπαρκτές, τα αρμόδια στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχουν βάλει ως στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία της η προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 16 Μαρτίου.
Ήδη αυτή την εβδομάδα άρχισε να γίνεται εκπαίδευση των υποψήφιων μελών και δοκιμές από τα υφιστάμενα αλλά και τα υποψήφια μέλη. Συμμετείχαν περί τους 150 ενδιαφερόμενους, στελέχη των ενεργειακών εταιρειών, των τραπεζών και των χρηματιστηριακών.
Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα τελειώσει η υπόθεση της αδειοδότησης από το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δεν θεωρείται ανησυχητικό, καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Αντίθετα, η βασική αβεβαιότητα σχετίζεται με τη δημιουργία του προθεσμιακού προϊόντος το οποίο θα «βγεί» στην προθεσμιακή αγορά του ΕΧΕ.
Η ΕΧΕ έχει στείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πλαίσιο λειτουργίας των market maker της προθεσμιακής αγοράς, για χρηματοοικονομικά προϊόντα ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση που περιλαμβάνει κίνητρα, ώστε οι εταιρείες προμήθειας να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο.
Περιλαμβάνει μάλιστα και μεταβατικές διατάξεις έως την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για να προστεθούν τότε και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ενέργειας με φυσική παράδοση.
Παρότι θεωρητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϊόν και άλλοι, το κύριο ζητούμενο, παραμένει η ετοιμότητα της ΔΕΗ να παίξει το ρόλο του market maker για το πρώτο προθεσμιακό προϊόν. Για τη λειτουργία αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη έμπειρων traders, με δεδομένο ότι ακόμη και με ελάχιστο παράθυρο χρόνου, δημιουργούνται περιθώρια για arbitrage.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πάντα ανησυχία και από πλευράς τραπεζών, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν χρηματοδοτικά τη λειτουργία των νέων προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ βρίσκεται σε επαφή με φορέα (τράπεζα) που ήδη δραστηριοποιείται στην προθεσμιακή χρηματιστηριακή αγορά (όχι της ενέργειας) προκειμένου να αναθέσει το όλο έργο.
Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, στις δοκιμές που γίνονται, δεν έχει κάνει την εμφάνισή της η ΔΕΗ, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά, στην πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στην προθεσμιακή αγορά θα διαπραγματεύονται συμβόλαια forward χωρίς φυσική παράδοση, δηλαδή θα είναι ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν. Γι΄αυτό άλλωστε απαιτείται η ύπαρξη market maker, ρόλος που έχει «ανατεθεί» στη ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχει μια επιπλέον παράμετρος της όλης υπόθεσης. Είναι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει τα ίδια τα χαρακτηριστικά του «προϊόντος» που πρόκειται η ΔΕΗ να δημιουργήσει ως market maker.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόωρη έναρξη της προθεσμιακής αγοράς, η οποία με βάση τον αρχικό προγραμματισμό είχε τοποθετηθεί δύο μήνες μετά την έναρξη της day-ahead και intraday αγοράς, προκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ως μια σχετική εξασφάλιση των προμηθευτών (μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου) έναντι της πρόωρης κατάργησης των ΝΟΜΕ.
Εμπλοκή από την ΕΛΣΤΑΤ
Εν τω μεταξύ, αναστάτωση έχει προκληθεί από το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατέταξε την ΕΧΕ στο Μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ η εταιρεία είχε συσταθεί ως εταιρεία του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το ΕΧΕ όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών που αποτελεί το βασικό μέτοχο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με ποσοστό 21%, εξετάζουν νομικές κινήσεις.
Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να δώσει διέξοδο στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει, για να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, θα προβλέπει ένα αντίστοιχο καθεστώς με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, ανεφέροντας ρητά ότι οι διατάξεις του δημοσίου τομέα και των δημοσίων συμβάσεων όπως και ο μηνιαίος έλεγχος του προϋπολογισμού δεν θα ισχύουν για το ΕΧΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου