Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Πώς θα γεμίσουν ρευστό τα ταμεία της ΔΕΗ

Αυτός και εάν είναι λόγος για εορτασμούς. Τα ταμεία της ΔΕΗ αναμένεται να γεμίσουν ρευστό από δύο διαφορετικές πηγές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η αρχή έγινε με την πρώτη δόση της προεξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος του Δημοσίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία καταβλήθηκε την τελευταία ημέρα του χρόνου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Δημόσιο προκαταβάλλει στη ΔΕΗ έναντι της κατανάλωσης της κάθε χρονιάς, η οποία υπολογίζεται στη βάση της κατανάλωσης του προηγούμενου 12μήνου, και για τη διευκόλυνση αυτή εξασφαλίζει έκπτωση περίπου 15% επί της αξίας του ρεύματος (2% έκπτωση προπληρωμής, 5% έκπτωση συνέπειας και 8% έκπτωση όγκου). 

Η δεύτερη δόση, ύψους 390,5 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όμως δεν είναι μόνο τα χρήματα του Δημοσίου που προβλέπεται να εισρεύσουν στη Χαλκοκονδύλη: εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθεί το πρώτο πακέτο εσόδων από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο με την PIMCO. Πρόκειται για το πακέτο που αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών με υψηλό προφίλ ρίσκου, από το οποίο η ΔΕΗ προσβλέπει σε συνολικά έσοδα της τάξης των 300-350 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση, που θα καταβληθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα αφορά ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή από τις προκαταβολές του Δημοσίου αλλά και την τιτλοποίηση της PIMCO το ταμείο της ΔΕΗ στο πρώτο δίμηνο του έτους θα ενισχυθεί με ένα ποσό της τάξης των 790,5 εκατ. ευρώ. Αυτό και εάν είναι δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα