Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΑΔΜΗΕ: Παραμένει ο κίνδυνος μπλακ άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης – Οι ελλείψεις του ΔΕΔΔΗΕ σε προσωπικό ήρθαν στο προσκήνιο

Κωνσταντίνος Φιλίππου https://energypress.gr/

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και τις αντίστοιχες υποδομές (ΚΥΤ) ως προς τις αντοχές τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης επέλασης της «Μήδειας»

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισκέφτηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι όπου και ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μανούσος Μανουσάκης τον ενημέρωσε για την κατάσταση του συστήματος μεταφοράς και της ηλεκτροπαραγωγής καθώς και τις προβλέψεις του Διαχειριστή για τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Μανουσάκης με δηλώσεις του υποστήριξε: «Προς το παρόν, το Σύστημα Μεταφοράς έχει ανταποκριθεί καλά στις προκλήσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ο ίδιος βέβαια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβλημάτων: «Βεβαίως, η διάρκεια των ακραίων φαινομένων εμπεριέχει κινδύνους.»

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή εμφανίστηκε περισσότερο βέβαιος για την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος: «Όσον αφορά στην επάρκεια ισχύος, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς έχουμε σημαντική συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα, κάτι που καθιστά ασφαλή τη λειτουργία του Συστήματος. Είναι σημαντικό, όμως, οι λιγνιτικές μονάδες που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ να μπουν στο Σύστημα καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται υποχώρηση της αιολικής παραγωγής».

Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα και πάντα με τον Μανούσο Μανουσάκη έχει θέσει σε ετοιμότητα το τεχνικό προσωπικό του: «Παράλληλα, έχουμε προβεί σε αναδιάταξη των συνεργείων μας ώστε να επέμβουμε άμεσα σε περίπτωση έκτακτης βλάβης ανά τη χώρα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ, την Πολιτική Προστασία και τους παραγωγούς για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία του Συστήματος υπό τις παρούσες συνθήκες», κατέληξε.

Οι ελλείψεις στον ΔΕΔΔΗΕ

Η πρωτοφανής κακοκαιρία μπορεί να μην χτύπησε το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην υψηλή τάση ωστόσο έπληξε και τραυμάτισε το δίκτυο διανομής στη μέση και τη χαμηλή τάση.

Οι περίπου 1.000 πτώσεις δέντρων σε εναέριες γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης ρίχνοντας στο σκοτάδι και το ψύχος χιλιάδες νοικοκυριά στη Βόρεια και Ανατολική Αττικής για τουλάχιστον 48 ώρες.

Οι μαζικές πτώσεις δέντρων φανέρωσαν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς τα συνεργεία δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίζουν τις βλάβες ηλεκτροδότησης. Όπου αυτό ήταν εφικτό καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δήμοι αδυνατούσαν να ανοίξουν τους δρόμους ή να αποσύρουν τα πεσμένα δέντρα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση οι τεχνικοί.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες αλλά και καταγγελίες συνδικαλιστών του Διαχειριστή τα τελευταία τρία χρόνια αποχώρησαν από την εταιρία 500 με 600 έμπειροι τεχνικοί χωρίς να αναπληρωθούν με αποτέλεσμα σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή της Μήδειας, οι εργαζόμενοι της εταιρίας να μην επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Εργαζόμενοι αναγκάζονταν να μένουν έως και 24 ώρες στο πόδι… προκειμένου να επιδιορθώσουν βλάβες, ενώ το προσωπικό της Αττικής ενισχύθηκε με επιπλέον 60 άτομα από άλλες περιφερειακές διευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα