Το σωστό τάιμινγκ για την έξοδο στις αγορές, προκειμένου να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ αναζητά η ΔΕΗ, η οποία και δείχνει έτοιμη να κάνει την μεγάλη κίνηση, με τη διοίκηση της επιχείρησης να κρατά για ευνόητους λόγους κλειστά τα χαρτιά της.
Τέτοιες κινήσεις προφανώς και δεν προαναγγέλονται , ωστόσο σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης η εταιρεία δεν είχε προγραμματίσει την έκδοση για το Μάρτιο, χωρίς ωστόσο τίποτα να αποκλείει αν βρεθεί κάποιο καλό χρονικό «παράθυρο», η έξοδος να αναγγελθεί ακόμη και αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με όσα έχει γράψει το Energypress, το ομόλογο θα είναι το πρώτο με εκδότρια ελληνική εταιρεία που θα περιλαμβάνει «ρήτρα αειφορίας», μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα δεσμεύεται έναντι των επενδυτών για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 ανά έτος.
Τα SLB's όπως αποκαλούνται (Sustainability-Linked Bond) παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες, όπως η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, καθ’ όλη τη διάρκεια του business plan μιας εταιρείας. Και ως γνωστόν, επιχείρηση με σταθερά μειούμενες εκπομπές CO2 σε βάθος ετών, μεταφράζεται σε μικρότερο επενδυτικό ρίσκο, επομένως συγκριτικά με άλλες μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους δανεισμού.
Εκείνο πάντως στο οποίο ποντάρει η ΔΕΗ δεν είναι οι θεαματικά καλύτερες συνθήκες τιμολόγησης (σσ: δεν αναμένει μεγάλες διαφορές συγκριτικά με εκείνες που θα πετύχαινε αν εξέδιδε ένα συμβατικό ομόλογο), όσο η επόμενη ημέρα της έκδοσης. Κρίνοντας από τη διεθνή εμπειρία, στην δευτερογενή αγορά όπου και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται μετά την έκδοση, το ομόλογο όντας SLB εκτιμάται ότι θα έχει προοπτικές πολύ καλής μελλοντικής πορείας. Όταν επομένως μελλοντικά η επιχείρηση θα θελήσει να ξαναβγεί στις αγορές, θα το κάνει ακόμη πιο φθηνά. Κτίζει δηλαδή θέση με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ, προκειμένου μελλοντικά να μπορεί να πετύχει ακόμη πιο φθηνή πρόσβαση στις αγορές.
Ανεξάρτητα πάντως του γεγονότος ότι το pricing της συγκεκριμένης έκδοσης δεν θα επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις, η αλήθεια είναι ότι το «στόρυ» της ΔΕΗ συζητείται στους κύκλους της αγοράς ολοένα και περισσότερο. Την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και των ανακοινώσεων της Παρασκευής για τους υποψηφίους για το ΔΕΔΔΗΕ, η μετοχή της έγραψε νέα ιστορικά υψηλά από τον Οκτώβριο του 2014. Σκαρφάλωσε στα... 9,05 ευρώ, με τη κεφαλαιοποίηση της να διαμορφώνεται στα 2,09 δισ ευρώ (χθες στα 8,75 ευρώ και 2,03 δισ ευρώ, αντίστοιχα) και πλέον η αγορά αναμένει τα τέλη Μαρτίου, όταν και θα γίνει γνωστό ποιοί από τους 11 μνηστήρες για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στην επόμενη φάση. Τα ονόματα θα γίνουν γνωστά όταν η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει σε μερικές εβδομάδες από σήμερα το qualification process.
Στην συνέχεια οι φιναλίστ θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement ή NDA’s), προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο data rooms. Θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν και να αξιολογήσουν τα οικονομικά και άλλα δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα θα έχουν και τη δυνατότητα συναντήσεων με τη διοίκηση της εταιρίας όπως επίσης και τη πραγματοποίηση επισκέψεων σε υποδομές και άλλες εγκαταστάσεις του διαχειριστή. Στο διάστημα αυτό θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις αγοραπωλησίας μετοχών, ενώ προς τα τέλη Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου