Εξηλεκτρισμός με ευρεία ενσωμάτωση τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων αποτελεί την καρδιά της ενεργειακής ατζέντας την τρέχουσα δεκαετία και συνάμα την λύση για την επίτευξη των στόχων σε Ενέργεια και Κλίμα μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, συνιστά τους βασικούς άξονες ενός επιτυχημένου business plan για μια ενεργειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στο κλάδο εφεξής.
Στο παραπάνω γενικό συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Accenture που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Power Summit 2021 που διοργανώνει αυτές τις μέρες η Eurelectric, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η βιωσιμότητα περνάει μέσα από την ψηφιοποίηση του κλάδου.
Ο εξηλεκτρισμός της τελικής χρήσης ενέργειας συνιστά ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα σενάρια μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του IEA, όπου αποτυπώνεται η αυξητική τάση στο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας στην συνολική τελική κατανάλωση σε επίπεδο ΕΕ μέχρι το 2050.
Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδυόμενους όσο και σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, συμβάλει στην μετάβαση από την εποχή του «I» (Intelligence, 4η βιομηχανική επανάσταση) στην εποχή του «E» (Electricity), γεγονός που καθιστά τους ενεργειακούς παρόχους στο επίκεντρο των νέων και αναδυόμενων βιομηχανιών που θα ηλεκτροδοτούν την κοινωνία.
«Η άμεση ηλεκτροδότηση θα αλλάξει τα πάντα από την θέρμανση μέχρι την κινητικότητα».
Σε αυτή την πορεία, η Accenture ξεχωρίζει δύο βασικές στοχεύσεις και δύο «ικανότητες» από πλευράς εταιρειών.
Πρώτον σε ότι αφορά τους στόχους-ευκαιρίες, αυτοί αφορούν στη διαμόρφωση της ζήτησης (shaping demand) και την ταχύτερη ανάπτυξη των διαθέσιμων τεχνολογιών σε μεγάλη κλίμακα (scale at speed).
Αναφορικά με το κομμάτι της ζήτησης, ανακύπτει ως ανάγκη προς εκπλήρωση και ικανοποίηση των αναγκών και επιθυμιών του καταναλωτή, η παραγωγή και προμήθεια καθαρής ενέργειας. Οι οικιακοί καταναλωτές θέλουν καλύτερες υπηρεσίες από τους παρόχους που να αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τον τρόπο ζωής τους, σε προσιτές τιμές, τροφοδοτώντας την ταχεία ανάπτυξη νέων μοντέλων αξίας: ηλεκτροκίνηση και φόρτιση, παράλληλα με τις μεταβολές στις κατοικίες, έρχονται να αλλάζουν το παιχνίδι την τρέχουσα δεκαετία. Αντίστοιχα, η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας περνάει μέσα από μεγάλα απανθρακοποιημένα βιομηχανικά συμπλέγματα.
Ως προς τις «ικανότητες», η Accenture επισημαίνει την σημασία συλλογής και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων και υπηρεσιών που θα βελτιστοποιήσουν την οικονομική και περιβαλλοντική απόδοση, εφαρμόζοντας βέλτιστες λύσεις στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, στη σταθερότητα του δικτύου και ενσωματώνοντας τεχνολογικές καινοτομίες, ώστε να παρέχει νέες προτάσεις και εργαλεία στους καταναλωτές.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, βασική παράμετρος για να καταστούν όλα τα παραπάνω εφικτά, είναι ο παράγοντας «άνθρωπος», δηλαδή, η ανάπτυξη τέτοιου ανθρώπινου δυναμικού με την απαιτούμενη ειδίκευση και «οικειότητα» με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που θα μπορεί να στηρίξει την μετάβαση σε μια εποχή καθολικού εξηλεκτρισμού.
Ενδεικτικό είναι ότι το 70% των 10 κορυφαίων θέσεων εργασίας στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας (utilities) μέσα στην επόμενη πενταετία απαιτούν υψηλή ψηφιακή ειδίκευση σε συνδυασμό με μηχανολογικές γνώσεις.
Οι προοπτικές του υδρογόνου
Σύμφωνα με την Accenture, το υδρογόνο αποτελεί το αναγκαίο «συμπλήρωμα» στο έμμεσο εξηλεκτρισμό, ανοίγοντας νέους δρόμους για την απανθρακοποίηση τομέων της οικονομίας που εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Μέχρι το 2050, η οικονομία του υδρογόνου έχει την δυναμική να αναπτυχθεί θεαματικά, συνιστώντας, ήδη από την τρέχουσα δεκαετία, σημαντικό πυλώνα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Χαρακτηριστικά, τα προσδοκώμενα έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 140 δις ευρώ το 2030 από μόλις 2 δις το 2020, μιλώντας για 70 φορές περισσότερα μέσα σε μια δεκαετία. Αντίστοιχα, η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρολυτών στην Ευρώπη αναμένεται να πολλαπλασιαστεί θεαματικά μέχρι το 2030, τουτέστιν, από 0.25 GW το 2020 σε 40 GW το 2030.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου