Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Πράσινο φως από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ


Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr/

(upd: 13:35) Την έγκριση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσε με μεγάλη πλειοψηφία η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Παράλληλα ενέκρινε τη συναλλαγή για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα η έκτακτη ΓΣ ενέκρινε τα θέμα της ημερήσιας διάταξης με ποσοστό άνω του 99% των συμμετεχόντων, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν το 73,69% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. 

Όπως ανέφερε η διοίκηση απαντώντας σε ερωτήματα των μετόχων,η υπό μελέτη ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026.

Το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Γ. Στάσση ήταν ότι αν δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά η εταιρεία σήμερα που οι αγορές ανθούν, υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων και η χώρα αναδεικνύεται ως επενδυτικός προορισμός, τότε πότε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΑΜΚ θα παράσχει ισχυρά κεφάλαια για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων της επιχείρησης. 

Παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή επισήμανε: "Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Αναφορικά με τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο επενδυτών ο ίδιος πρόσθεσε: "Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις 

Εξάλλου όπως τόνισε ο κ. Στάσης η επιλογή της κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης αποτελεί τη μόνη πρόσφορη δομή συναλλαγής που εξασφαλίζει τον ανταγωνιστικό προσδιορισμό της τιμής. Ταυτόχρονα η άλλη επιλογή της διατήρησης του δικαιώματος προτίμησης, θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τη συμμετοχή πολλών επενδυτών και θα επιβράδυνε τη διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ. 

Σε ό,τι αφορά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι υπήρξε κεντρική επιλογή να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ στη θυγατρική των δικτύων διανομής, χωρίς τη μείζονα συμμετοχή του εταίρου μειοψηφίας στα θέματα διακυβέρνησης. Όπως είπε, ο μέτοχος μειοψηφίας θα συμβάλει στην εταιρική διακυβέρνηση μέσω των μελών του ΔΣ που θα επιλέξει. 

Σημειώνεται τέλος ότι η έκτακτη ΓΣ επιβεβαίωσε την ιδιότητα ως ανεξάρτητου μέλους του αντιπροέδρου της εταιρείας Πύρρου Παπαδημητρίου και επιπλέον ενέκρινε την τροποποίηση και συμπλήρωση του άρθρου 3 του σκοπού του καταστατικού της εταιρείας. 

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Η μεγάλη μέρα για τη ΔΕΗ έφτασε. Σε μερικές ώρες "κλειδώνει" το μεγαλύτερο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων της επιχείρησης, το τέλος του οποίου θα τη βρει να ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες, έχοντας επιπλέον φρέσκα κεφάλαια για να φέρει σε πέρας το γιγάντιο επενδυτικό της πλάνο.

Στην σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση που καλείται να εγκρίνει την διενέργεια της Αυξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και τους όρους της, η διοίκηση Στασση είναι προετοιμασμένη να ακουσει "γκρίνια" από μικροεπενδυτές. Εγχώριους κυρίως μετόχους που δεν μπορούν να δεχθούν ότι χάνουν το δικαίωμα άσκησης ως προς τα δικαιωματα προτιμησης.

Ωστόσο η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα τους αφήσει ξεκρεμαστους. Όσοι από από τους εγχώριους και ξένους μετόχους θελήσουν να εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών, θα διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους και θα ικανοποιηθουν πληρως, δίχως να υποστούν dilution.

Στο δια ταύτα της ΑΜΚ, τα πάντα δειχνουν ότι η επιτυχία ειναι όχι απλώς εξασφαλισμένη αλλά και οτι η εταιρεία έχει συγκεντρώσει προσφορές σχεδόν τριπλάσιες από το αρχικό ποσό των 750 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προγραμματισμός. Ημέρες πριν την Γενική Συνέλευση, οι πληροφορίες επεμεναν ότι τα αιτήματα από funds και ξένους θεσμικούς για πακέτα νέων μετοχών, προσεγγίζουν τα 2 δισ ευρώ. Και αυτό, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία.

Εξ ου και η ΔΕΗ φαίνεται πως έχει αναθεωρήσει το τελικό ποσό άντλησης, το οποίο δεν αποκλείεται και να ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή πολλών και πολύ μεγάλων ξένων funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τη ζήτηση επιβεβαιώνει η πορεία της μετοχής που παρά τη βουτιά των πρώτων ημερών μετά τις 23 Σεπτεμβρίου - όταν και ανακοινώθηκε η ΑΜΚ - κινείται πλέον σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Χθες, έκλεισε στα 9,15 ευρώ, καλύπτοντας πλήρως τις απώλειες των τριών τελευταίων εβδομάδων. 

Όσο για τα ονόματα, ακούγεται ότι μεγάλα πακέτα έχουν ζητήσει πολλοι και γνωστοί παίκτες, όπως οι CVC Capital και Blackrock, ενώ τεράστιο είναι συνολικά το ενδιαφέρον. Στην λογική αυτή, θέση στην ΑΜΚ θα μπορούσαν να πάρουν θεσμικοί, όπως οι Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (έχει ήδη ποσοστό 5% στην εταιρεία), έως τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ

Σε αυτόν τον τόνο κινούνται οι εξελίξεις, ενώ για σήμερα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν προκηρύξει απεργία κατά της αύξησης κεφαλαίου, προγραμματίζοντας συλλαλητήριο και συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα