Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως ανώτατο όριο για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό 10%. Παράλληλα εντείνονται τα σενάρια γύρω από την τιμή της μετοχής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση, αν και οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα είναι υψηλή. Ήδη στο ταμπλό του χρηματιστηρίου η μετοχή έφτασε τις προηγούμενες ημέρες έως και τα 9,5 ευρώ, ανακτώντας σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα εκτός από την ΑΜΚ, η μετοχή προσελκύει κεφάλαια ενόψει και της επικείμενης αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI, που σύμφωνα με τη Societe General θα περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ. Οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 11 Νοεμβρίου.
Εφόσον η τιμή της αύξησης κλειδώσει κοντά στα επίπεδα των 9-9,5 ευρώ τότε η ΔΕΗ θα ζητήσει από την αγορά ποσό άνω του 1-1,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά η επιχείρηση έχει δικαίωμα να εκδώσει τόσες, όσες και οι σημερινές μετοχές, δηλαδή 232.000.000. Ο αριθμός των νέων μετοχών και η τιμή θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του νέου κύκλου επαφών που θα έχουν η ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της, δηλαδή η Citi και η Goldman Sachs με τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην αύξηση επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ της ΔΕΗ γίνεται με τη διαδικασία FMO (Free Market Offer) με accelerated book building, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από επενδυτές για συμμετοχή, θα διαμορφωθεί το discount αλλά και η δυνατότητα της διοίκησης να ανακοινώσει upsizing.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ούτως ώστε μέχρι τέλος του μήνα ή την 1η Νοεμβρίου να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και να εγκρίνει το τελικό ποσό της ΑΜΚ. Αμέσως μετά, δηλαδή στις αρχές ή το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Οι μέχρι τώρα επαφές πάντως με ενδιαφερόμενους επενδυτές δικαιώνουν την επιλογή της διοίκησης να προχωρήσει στη λύση της συνδυασμένης προσφοράς δηλαδή της δημόσιας προσφοράς για τους Έλληνες μετόχους και της ιδιωτικής τοποθέτησης για τους διεθνείς επενδυτές. Και αυτό διότι έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση από ηχηρά ονόματα όπως οι CVC Capital, EBRD, Blackrock, Helikon, Oakhill, Wellington και άλλοι. Μάλιστα πηγές της αγοράς θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό, βασικός επενδυτής (cornerstone investor) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα είναι η αμερικανική CVC Capital η οποία διεκδίκησε και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά έχασε από την αυστραλιανή Macquarie. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό του αμερικανικού ομίλου θα βρίσκεται μετά την αύξηση κοντά στο 10%. Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζουν και οι πληροφορίες που θέλουν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία διατηρεί σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, να εξετάζει τη συμμετοχή της στην αύξηση.
Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής του, διατηρώντας μερίδιο που θα εξασφαλίζει δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας. Αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 17% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 34% ανήκει στο Υπερταμείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μερική συμμετοχή του Υπερταμείου στην αύξηση ενώ το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι για τη ΔΕΗ, είναι σαφώς προτιμότερη η λύση της αύξησης κεφαλαίου, που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την επιχείρηση, έναντι της πώλησης του 17%, που δε θα έφερνε κανένα όφελος για την εταιρεία.
Επενδύσεις
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης η ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Βάσει το σχεδιασμού η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στην πράσινη ενέργεια αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.
Παράλληλα τα κεφάλαια που θα αντληθούν αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο διεθνούς επέκτασης της ΔΕΗ σε γειτονικές χώρες. Πληροφορίες θέλουν το σχέδιο αυτό να αφορά κατά κύριο λόγο τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ φέρεται να μελετά την είσοδο στις αγορές των δύο αυτών χωρών μέσα από μεγάλα projects ΑΠΕ κατά πάσα πιθανότητα με τοπικούς εταίρους και με άμεση προτεραιότητα τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τα αιολικά πάρκα.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr) https://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου