Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα λέει… με νόημα πως οι χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα θεωρούνται υπεύθυνες αν ο εξοπλισμός χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εκστρατείας.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το TASS, η Ρωσία υπογραμμίζει πως ότι «οι κινήσεις της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση».
Νέα συνάντηση Κιέβου και Μόσχας σε δύο ημέρες
Δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας σε δύο ημέρες προαναγγέλλουν ρωσικά ΜΜΕ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ωστόσο συμφωνήθηκε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, με το ρωσικό δίκτυο Russian Today να επικαλείται πηγή που υποστηρίζει πως η συνάντηση θα γίνει σε δύο μέρες.
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.
Σε αυτή την πρώτη φάση, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις.
«Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις, οι εκπρόσωποι αναχωρούν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις» εξήγησε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, κάνοντας ωστόσο λόγο για δύσκολες συνομιλίες και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική πλευρά προκατειλημμένη.
Παράλληλα, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, «εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία».
«Το πιο σημαντικό είναι ότι (εμείς) συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Υπάρχει μια τέτοια συμφωνία» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως πριν από τις επόμενες συνομιλίες, κάθε αντιπροσωπεία θα συζητήσει τις διαπραγματευτικές θέσεις με την ηγεσία της χώρας της.
Θα πατήσει ο Πούτιν το «κουμπί» για τα πυρηνικά;
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε χθες τον ρωσικό στρατό να θέσει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής σε απάντηση των «επιθετικών ανακοινώσεων» χωρών του ΝΑΤΟ, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πόσο πιθανό είναι να πατήσει όντως το «κουμπί» με τα πυρηνικά;
Ο δημοσιογράφος του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ γράφει χαρακτηριστικά:
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια παραδοχή – πολλές φορές σκέφτηκα: «Ο Πούτιν δεν θα το έκανε ποτέ αυτό». Μετά πάει και το κάνει.
«Δεν θα προσαρτούσε ποτέ την Κριμαία, σωστά;». Το έκανε.
«Δεν θα ξεκινούσε ποτέ πόλεμο στο Ντονμπάς». Το έκανε.
«Δεν θα εισέβαλε ποτέ στην Ουκρανία». Το έκανε.
Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η φράση «δεν θα το έκανε ποτέ» δεν ισχύει για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και αυτό εγείρει ένα άβολο ερώτημα: «Δεν θα πατούσε ποτέ το κουμπί για τα πυρηνικά, έτσι δεν είναι;»tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου