Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Η απολιγνιτοποίηση αποκτά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά - Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο σε πρώτη φάση με LNG και Αίγυπτο

Χάρης Αποσπόρης

 
Στη σημασία του LNG και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο στάθηκε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως υποστήριξε, πλέον η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης αποκτά και γεωπολιτκά χαρακτηριστικά. "Θέλουμε γρήγορη διείσδυση ΑΠΕ, θέλουμε μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, όμως θα χρειαστούμε αέριο τις επόμενες δεκαετίες, άρα θα εισάγουμε περισσότερο LNG, για αυτό και μίλησα για έναν δεύτερο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη".

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός επιμένει σε πτυχές της ενεργειακής διπλωματίας που δίνουν τη δυνατότητα να γίνει η χώρα μας πηγή εισόδου του αερίου από Αν. Μεσόγειο. "Γίνονται συζητήσεις με την Αίγυπτο, θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις συμπεριλαμβανομένου του East Med, εφόσον είναι βιώσιμος", σχολίασε. Βραχυπρόθεσμα, ο γρηγορότερος τρόπος είναι μέσω του LNG από την Αίγυπτο, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Πέραν του αερίου, σημαντικό έργο υποδομής χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση που προωθείται με την Αίγυπτο ώστε να εισάγεται και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Η όποια διασύνδεση με την Αίγυπτο θα "πατάει" στη διακρατική συμφωνία για την ΑΟΖ.

Τέλος, μιλώντας για το ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αποφασίστηκε η εκταμίευση 3,6 δις. ευρώ. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που εξασφαλίζει αυτή την εκταμίευση και ένα σημαντικό ποσοστό κατευθύνεται σε πράσινες δράσεις.https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα