Του Τάσου Δασόπουλου
Τέλος εποχής από σήμερα για τον ρόλο του ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των 1,86 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδααπό το 1ο και το 2ο μνημόνιο.
Με την τρίτη κατά σειρά πρόωρη αποπληρωμή από το 2019 (είχαν αποπληρωθεί πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και άλλα 3,3 δισ. τον Μάρτιο του 2021) η Ελλάδα εξοφλεί δάνεια συνολικού ύψους περίπου 7,9 δισ. ευρώ τα οποία κανονικά έληγαν το 2024. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων οδηγεί σε εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ από τόκους.
Παράλληλα, το ΔΝΤ θα έχει την υποχρέωση για ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μόνο με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του, δηλαδή την τυπική αξιολόγηση για όλα τα κράτη μέλη του αλλά όχι πλέον για τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που επέβαλε η ιδιότητα του ως δανειστής της χώρας.
"Κλείνει, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη", δήλωσε με αφορμή την εκταμίευση του ποσού προς το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει εκ των υστέρων στο πρόγραμμα νέου δανεισμού που έχει εκπονήσει το Ταμείο για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προγράμματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2012 αλλά η Ελλάδα απείχε λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, η Ελλάδα θα πληρώσει τη συμμετοχή της (περίπου 1 δισ. ευρώ) με δάνειο που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου