Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Τηλεσύσκεψη σήμερα ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ για «ενεργειακό τουρισμό» και Καθολική Υπηρεσία – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

 

Τα μέτρα που θα αποτελέσουν ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό», αλλά και θα βάλουν τέλος στην αξιοποίηση της Καθολικής Υπηρεσίας ως καταφυγίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται συσσωρεύοντας οφειλές, θα τεθούν επί τάπητος σε σημερινή τηλεσύσκεψη των δύο Ομάδων Εργασίας που έχουν συσταθεί από το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΕ και τους συλλογικούς φορείς των εταιρειών του κλάδου ηλεκτρισμού. 

Η σύσταση των δύο Ομάδων Εργασίας είχε αποφασισθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί για τα δύο θέματα, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και όλων των προμηθευτών. Σκοπός είναι οι Ομάδες να καταλήξουν στις πλέον πρόσφορες λύσεις, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η εφαρμογή τους. 

Στην περίπτωση του «ενεργειακού τουρισμού», όπως είχε αναφερθεί στη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου, η αντίστοιχη Ομάδα Εργασίας ανέλαβε την επικαιροποίηση της γνωμοδότησης που έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ για το θέμα η ΡΑΕ, έπειτα από τρεις διαβουλεύσεις που είχει πραγματοποιήσει η Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί η «αρχιτεκτονική» της εισήγησης της ΡΑΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει πως οι καταναλωτές θα μπορούν μεν ακόμη και με χρέη να αλλάξουν προμηθευτή, ωστόσο ο «παλιός» τους πάροχος θα έχει τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης, αν ο πρώην πελάτης του δεν εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες τις έχει διακανονίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επικαιροποίηση από την Ομάδα Εργασίας, είναι πιθανό να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις στην εισήγηση της ΡΑΕ, αναφορικά με τις προϋποθέσεις «ενεργοποίησης» του δικαιώματος του «παλιού» προμηθευτή. Η πρόταση της Αρχής προέβλεπε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν καταστούν ληξιπρόθεσμοι δύο λογαριασμοί ενός πρώην πελάτη. Το ίδιο θα ισχύει αν ο καταναλωτής έχει προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών του προς τον «παλιό» προμηθευτή, στην πορεία ωστόσο δεν εξοφλήσει κάποια δόση τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την προθεσμία λήξης της και δεν προχωρήσει σε νέο διακανονισμό.

Ανεξάρτητα από την τελική «φόρμουλα» του μέτρου, η δυνατότητα αποκοπής από τον «παλιό» πάροχο εκτιμάται ότι αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην αξιοποιείται η μετακίνηση σε προμηθευτή ως «όχημα» για την αποφυγή εξόφλησης των λογαριασμών. Κι αυτό γιατί η μόνη εναλλακτική που έχει ο πρώην πάροχος είναι να διεκδικήσει δικαστικά τα σχετικά πόσα – μία διαδικασία χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα. 

Μάλιστα, η άρση κάθε «πέναλτι» στην αλλαγή προμηθευτή, στο πλαίσιο απόσυρσης της ρήτρας, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για έξαρση του ενεργειακού τουρισμού. Κάτι που επισήμαναν ο ΕΣΑΗ και ο ΕΣΠΕΝ στην κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει στο ΥΠΕΝ τον Αύγουστο, ζητώντας την πλοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μετακίνηση πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, μετά το σχετικό «κενό» που δημιούργησε στον Κώδικα Προμήθειας η ετυμηγορία του ΣτΕ το 2020. 

Όσον αφορά την Καθολική Υπηρεσία, από την πλευρά του υπουργείου έχει κλειδώσει ο καθορισμός μέγιστης προθεσμίας στην παραμονή σε αυτήν. Με αυτό τον τρόπο, θα αρθεί η δυνατότητα για επ΄ αόριστον διατήρηση σε αυτό το καθεστώς, η οποία αξιοποιείται από στρατηγικούς κακοπληρωτές ως καταφύγιο, ώστε αυτοί να εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται συνεχίζοντας να συσσωρεύουν οφειλές.

https://energypress.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα