Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Παγωμένες οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τη «δίκη παρωδία» και την απόφαση για Μπελέρη

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης μετά από μια πρωτοφανή, ακόμη και για τα αλβανικά δεδομένα, στημένη δίκη - Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

«Αποστολή εξετελέσθη»! Το Αλβανικό Δικαστήριο SPAK μετά από μια πρωτοφανή, ακόμη και για τα αλβανικά δεδομένα, στημένη δίκη, της οποίας το κατηγορητήριο είχε καταρρεύσει από την πρώτη ημέρα, εξετέλεσε την πολιτική εντολή του Έντι Ράμα και ανακοίνωσε την καταδίκη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη σε δυο χρόνια φυλάκιση.

Ο Φ.Μπελέρης κανονικά θα πρεπει να αφεθεί ελεύθερος στις 12 Σεπτεμβρίου καθώς τότε ουσιαστικά με την επιμέτρηση της ποινής με την περίοδο προφυλάκισης θα έχει εκτίσει την ποινή του, όμως η καταδίκη που θα βαρύνει το ποινικό μητρώο του θα έχει οδηγήσει σε έκπτωση από το αξίωμα του. Η έφεση που θα ασκήσουν οι δικηγόροι του δεν αναμένεται να εκδικασθεί πριν από τον Ιούνιο οπότε ακόμη κι αν μειωθεί η ποινή του, καθώς ανατροπή της απόφασης δεν θεωρείται πιθανή, απλώς θα επισπευσθεί η αποφυλάκιση του, έχοντας όμως χάσει οριστικά το αξίωμα του Δημάρχου Χειμάρρας.

Ετσι ο Ε.Ράμα φαίνεται να κερδίζει το παιγνίδι και παρά τις απροκάλυπτες παραβιάσεις κάθε έννοιας κράτους δικαίου ,να επιτύχει την εκπαραθύρωση του Φ.Μπελέρη από τον Δήμο Χειμάρρας τον οποίο θελει να διατηρήσει υπο τον έλεγχο του προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που βρισκοτναι κοντα στο πρωθυπουργικό γραφείο και ενδιαφέρονται για την «τουριστική αξιοποίηση» της Χειμάρρας.

Με την μεθόδευση αυτή ο Ε.Ράμα πιστεύει ότι εξουδετερώνει την πίεση της Αθήνας που ζητούσε να δοθεί η άδεια ορκωμοσίας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και συγχρόνως θα έχει πλέον την ελευθερία κινήσεων για διορισμό προσωρινού Δημάρχου της επιλογής του και πιθανόν προκήρυξη νέων εκλογών στην Χειμάρρα ,μετα την έκπτωση του Μπελέρη οπου ετσι δεν θα είναι υποψήφιος και επομένως θα είναι εύκολο να εκλέξει τον υποψήφιο που θα προτείνει ο ίδιος.

Η καταδίκη του Φ.Μπελερη ήταν προδιαγεγραμμένη και ο Ε.Ράμα δεν δίστασε στιγμή να εφαρμόσει αυτό το θρασύτατο σχέδιο υπολογίζοντας στην αδιαφορία για το ζήτημα αυτό της ΕΕ. και των ΗΠΑ, καθώς οι μόνες αντιδράσεις ήρθαν από την Αθήνα η οποία έχει εγείρει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Η πρωτη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ χθες ήταν ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ κάνει λόγο για παραβίαση αρχών του κράτους δικαίου αμφισβητώντας και την νομιμότητα της μεχρι τωρα διαδικασίας, δηλώνει ότι η «ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Όταν κανείς φυσικά δεν περιμένει ότι στο Εφετείο η υπόθεση Μπελέρη θα εχει διαφορετική τύχη από ότι στο Δικαστήριο SPAK το οποίο έδειξε ότι απλώς εκτελεί τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Η «νομική» προσέγγιση στην αντίδραση της Αθήνας μάλλον διευκολύνει τις επιδιώξεις του Ε.Ράμα ,καθώς είναι προφανές ότι δεν είναι η Δικαιοσύνη αλλα η πολιτική εξουσία η οποία επέλεξε να μεθοδεύσει την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και την υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας.

Και με την διατύπωση αυτή ουσιαστικά νομιμοποιείται το επιχείρημα της Αλβανικής πλευράς ότι η ολη υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα που τυγχάνει διερεύνησης από την «ανεξάρτητη» Αλβανική Δικαιοσύνη και ετσι δεν πρεπει να υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της.

Επίσης είναι προβληματικό ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά στην υποχρέωση της Αλβανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Χειμάρρα.

Το μεγάλο ερώτημα τωρα είναι εάν η Αθήνα παρά το όχι και τοσο ευνοϊκό περιβάλλον θα επιμείνει να ασκεί πίεση στα Τίρανα ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε μια Δίκαιη Δίκη και σε δεύτερο βαθμό να δικαιωθεί ο Φ.Μπελέρης ώστε να μπορέσει να αναλαβει τα καθήκοντα του στον Δήμο Χειμάρρας, ή θα αποδεχθεί τον μέχρι τωρα εμπαιγμό των Αλβανικών Αρχών που οδηγούν σε πραξικοπηματική έκπτωση του Φ.Μπελέρη από το αξίωμα του Δημάρχου Χειμάρρας.

Τα επόμενα βήματα δεν περιορίζονται μονο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Φ.Μπελέρη και τον σεβασμό της βούλησης των πολιτών της Χειμάρρας όπως εκφράσθηκαν στις εκλογές του Μαΐου του 2023 αλλα κυρίως δεν θα πρέπει να θεωρήσει ο Ε.Ράμα ότι έχει πλέον «λευκή επιταγή» ώστε να δρομολογήσει τα σχέδια για την «τουριστική ανάπλαση και ανάπτυξη» της Χειμάρρας με την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών.

Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ότι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία αλλά και στο πλεγμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων όπου ακόμη η Αθήνα αναμένει από τον κ.Ραμα να εκπληρώσει την δέσμευση του για παραπομπή της διαφοράς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Χαγη.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει τα τετελεσμένα που επέβαλλε με την δικαστική αυτή σκευωρία ο Ε.Ράμα.

Οι καλές σχέσεις με την Αλβανία θα πρέπει να είναι το ζητούμενο, αλλα καλές σχέσεις δεν μπορεί να οικοδομηθούν σε αυτη την βάση, καθώς η υπόθεση Μπελέρη δεν αφορά μονο έναν εκλεγμένο μειονοτικό Δήμαρχο αλλά ολόκληρη την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τον τροπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει η Αλβανική κυβέρνηση. Και φυσικά όλα αυτά είναι δείγμα του πως ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις σχέσεις του με την Ελλάδα θεωρωντας ότι αυτος θα επιβάλει όρους και η Ελλάδα απλώς θα τους αποδέχεται.

Ο Φ.Μπελέρης παντως δεν έδειξε να πτοείται από την απόφαση του Δικαστηρίου δηλώνοντας ότι θα δώσει μεχρι τέλους την «μάχη»: «Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χιμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα