ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΑnewsit.gr
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει αφενός να κλείσει πολιτικά το θέμα της πρότασης δυσπιστίας, που έχει δημιουργήσει… νευρικότητα και στους κόλπους της Ν.Δ. – με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν φθορά της κυβερνητικής παράταξης από την υπόθεση των Τεμπών – και αφετέρου να αναδείξει πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης για μικροκομματικούς λόγους.
Οι καταγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Η συζήτηση στη Βουλή σημαδεύτηκε από τις καταγγελίες της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, για οργανωμένη επιχείρηση αποσταθεροποίησης της, σε σύμπλευση με οικονομικά συμφέροντα, ενώ από την πλευρά της η αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρο της κυρίως τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα με το δριμύ κατηγορώ κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, με αφορμή το δημοσίευμα του “Βήματος” περί μονταζιέρας των ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη, η αντιπολίτευση στόχευσε κατευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μιλήσει για οργανωμένη συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημα της περί ανθρώπινου λάθους, όπως την κατηγορούν.
Θα μιλήσει με… ονόματα ο Κ. Μητσοτάκης;
Ερωτηματικό παραμένει ακόμη και τώρα, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, ακόμη και στο κυβερνητικό “στρατόπεδο”, αν ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει με ονόματα, όσον αφορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία κατηγορεί ότι επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.
“Θέλουν να πέσει η κυβέρνηση”
Στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι τα τέσσερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) επιχειρούν να εδραιώσουν την κατηγορία τους περί εμπλοκής του πρωθυπουργού, σε … “ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμούς” και ότι θέλουν “να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο”.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη – ο οποίος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της τριήμερης διαδικασίας από την πλευρά του Μαξίμου – ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης “θέλουν να πέσει η Κυβέρνηση γιατί δεν τους αρέσει η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας”, όπως εκφράστηκε μέσα από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.
Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο του καταρχήν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, με αιχμές ότι παρά τα όσα έχει καταλογίσει κατά καιρούς στην κυβέρνηση – από το θέμα των υποκλοπών ως την υπόθεση των Τεμπών – πήρε την πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”.
“Όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί και απαντηθεί. Το μόνο πρόσθετο στοιχείο, πάνω στο οποίο βάσισε την πρόταση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το συγκεκριμένο δημοσίευμα” δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγμα της παρέμβασης του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση, κι ενώ ήδη πολλά στελέχη έχουν ευθέως χαρακτηρίσει από το βήμα της Βουλής τον κ. Ανδρουλάκη… “εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων”.
“Όσα αναφέρει το δημοσίευμα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη”
Με βασικά επιχειρήματα ότι τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα έχουν απαντηθεί, ότι από τις 2 Μαρτίου του 2023 πολλά ενημερωτικά site, ακόμα και η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) είχαν μεταδώσει ότι δεν ίσχυαν ακριβώς οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ότι το θέμα ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αποκρούσει τις αιτιάσεις περί αλλοίωσης των συνομιλιών από τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών.
Παράλληλα δε, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι ουδέποτε η κυβέρνηση μίλησε αποκλειστικά και μόνο για ανθρώπινο λάθος αλλά και για μια αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας, μαζί με διαχρονικές καθυστερήσεις σε θέματα ασφάλειας του σιδηροδρόμου.
Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού θα βρεθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως ο πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης για τις δηλώσεις του περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες με τη συνδρομή διεθνών παρατηρητών.
Οι κατηγορίες της κυβέρνησης προς τον κ. Κασσελάκη είναι ότι υπονομεύει συνειδητά το πολίτευμα της χώρας, ενώ αναμένεται να κατηγορήσει την Κουμουνδούρου ότι… δεν νομιμοποιείται να κάνει μαθήματα για το Κράτος Δικαίου όταν επί των ημερών της διακυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα κατρακύλησε 13 θέσεις στη σχετική κατάταξη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση καυτηριάζει το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μιλήσει για το Κράτος Δικαίου ο πρώην υπουργός της Νίκος Παππάς, για τον οποίο, κυβερνητικά στελέχη που έλαβαν το λόγο, υπενθύμιζαν ότι, όπως και ο έτερος υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχει καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο για θέματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, ενώ έκαναν αναφορά και στο mea culpa του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών και της Novartis.
Η εκτίμηση του Μαξίμου
Η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις δώδεκα απόψε τα μεσάνυχτα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βγαίνει ενισχυμένη από αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, με στελέχη της να τονίζουν η πρόταση συμβάλει στη συσπείρωση τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο του κόσμου της Ν.Δ., που είναι και ζητούμενο στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου