Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Η ΔΕΗ είναι πλέον «Εθνικός Πρωταθλητής» και το οφείλει στο management του Γιώργου Στάσση – Άρθρο παρέμβαση


Βασίλης Κανέλλης

mononews.gr/

Πάντα μου έκανε εντύπωση ο στίχος ενός τραγουδιού που λέει:

«Κάποτε γνώρισμα μια λίμνη, που ’θελε να ’ναι θάλασσα. Κάποτε γνώρισα μια πέτρα, που ’θελε βράχος να γενεί».

Είναι το σχέδιο και το όνειρο που έχουν κάποιοι με όραμα να φτιάξουν κάτι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν. Να δημιουργήσουν, να ξεχωρίσουν και να αφήσουν το στίγμα τους, είτε στην κοινωνική ζωή, είτε στις επιστήμες και τα γράμματα, πολλώ δε μάλλον στις business.

Αυτό φαίνεται ότι προσπαθεί να πετύχει ο Γιώργος Στάσσης και η ομάδα του στη ΔΕΗ. Κι έχει ένα σχέδιο το οποίο δείχνει να υλοποιεί με σταθερές κινήσεις, χωρίς παρεκκλίσεις και συνήθως χωρίς πισωγυρίσματα.

Παραλαμβάνοντας, όπως έχουμε ξαναγράψει, το 2019 μια Επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας, με συνδικαλιστές που έκαναν κουμάντο στη ΔΕΗ, με παντελή έλλειψη ενός business plan για τα επόμενα χρόνια, ο Γιώργος Στάσσης μπόρεσε να αλλάξει την εικόνα.

Από μια εσωστρεφής επιχείρηση ενέργειας έχει καταφέρει να την μετατρέψει σε έναν ισχυρό, πολυσχιδή όμιλο, με το βλέμμα στο εξωτερικό και με όλα τα εχέγγυα για να καταστεί αυτό που κάποτε έλεγαν ορισμένοι «Εθνικός Πρωταθλητής».

Μια ισχυρή επιχείρηση δηλαδή, εύρωστη οικονομικά, που θα πατάει γερά στα πόδια της και θα κάνει άλματα στο εξωτερικό.

Η ΔΕΗ κυριαρχεί στην αγορά ενέργειας, πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προχώρησε στη μεγάλη κίνηση εξαγοράς του Κωτσόβολου μπαίνοντας σε νέα πεδία δράσης. Και τώρα, ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πάνω από 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν έως το 2025 οπτική ίνα.

Η απόφαση του Στάσση είναι να μπει σε περιοχές ενδιαφέροντος της Nova και της Vodafone φέρνοντάς τους ασφαλώς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Όμως, έτσι είναι οι business. Σκληρός ανταγωνισμός και ο καλύτερος, ταχύτερος και πιο οραματικός επικρατεί. Κι αν μη τι άλλο ο ανταγωνισμός πάντα κάνει καλό στον τελικό πελάτη. Καλύτερες υπηρεσίες και ανταγωνιστικές τιμές, σ’ αυτό ελπίζουν όλοι όταν γίγαντες όπως η ΔΕΗ μπαίνουν και στις τηλεπικοινωνίες.

Δεν ξέρω αν ο Στάσσης θέλει να μετατρέψει τη ΔΕΗ σε ΟΤΕ ή Nova και Vodafone. Αν θελήσει να το κάνει πιθανότατα να το καταφέρει.

Αυτό που βλέπουν όλοι είναι ότι η ΔΕΗ είναι ξεκάθαρα ένας «Εθνικός Πρωταθλητής» με ισχυρό management και με κινήσεις από τον κ. Στάσση που δείχνουν ότι δεν είναι πια μια μικρή λίμνη ή μια πέτρα.

Εχει γίνει θάλασσα και βράχος, είναι μια υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς, έχει αφήσει πίσω τις παθογένειες που την είχαν καταστήσει μια κρατικοδίαιτη, δυσκίνητη, αραχνιασμένη δημόσια επιχείρηση. Και σίγουρα έπεται συνέχεια.

Η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιες εταιρείες, χρειάζεται εξωστρέφεια, όραμα, κινήσεις που δείχνουν ότι όλοι έχουμε αλλάξει πίστα και δεν βρισκόμαστε πια στα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων, της υποτέλειας, της απειλής χρεοκοπίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα