Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Τους… ίδιους πελάτες ανακυκλώνουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές – Κινητικότητα μόνο για τα 2 από τα 7 εκατομμύρια μετρητών

Μιχάλης Μαστοράκης

https://energypress.gr

«Ταβάνι» στην κινητικότητα πελατών στη λιανική ρεύματος καταγράφουν παράγοντες της αγοράς που συνομίλησε το energypress με την μεγάλη μάζα των καταναλωτών σε ΧΤ και ΜΤ να παραμένει «αμετακίνητη» στη ΔΕΗ και ένα μικρό μέρος από το σύνολο των «μετρητών» να μπαίνει στη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση «αλλαγή προμηθευτή» αφορά κυρίως πελάτες που έχουν αποχωρήσει σε προηγούμενο χρόνο από την ΔΕΗ και πλέον εναλλάσσουν τις επιλογές τους ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους. Ως γνωστόν, η τάση αποχώρησης πελατών από την μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει περιοριστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες σε σχέση με παλιότερα, με τα τελευταία στοιχεία για τον Ιανουάριο 2024 να μαρτυρούν ριζική αντιστροφή της κατάστασης.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο, η ΔΕΗ φαίνεται να καταγράφει και επιστροφές πελατών καθώς «έκλεισε» το μήνα με θετικό πρόσημο ως προς τον όγκο των «ρολογιών» που λειτουργεί. Η υφιστάμενη κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία, δείχνει ότι 2 εκατ. μετρητές τυγχάνουν εναλλαγής προμηθευτή με μια συστηματικότητα και επομένως συνιστούν πρακτικά την «πίτα» της αγοράς αλλά και τα πραγματικά μεγέθη ως προς την «κινητικότητα των πελατών», όταν η μεγάλη μάζα μετρητών περί τα 5 εκατ. παραμένουν στάσιμοι και συγκεντρώνονται ως επί τω πλείστον στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΡΑΑΕΥ για τη λιανική αγορά ενέργειας για τον Δεκέμβριο του 2023, το μερίδιο της ΔΕΗ τάση ανέρχεται στο 72,3% με 5.563.890 μετρητές. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών, στους Οικιακούς πελάτες εκπροσωπούσε 3.918.567 μετρητές (71,53%), στους Οικιακούς πελάτες δικαιούχους ΚΟΤ 382.098 μετρητές (72,53%), στους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς πελάτες 925.598 μετρητές (69,08%) και στους Λοιπούς πελάτες εκπροσωπεί 337.634 μετρητές (96,22%).

"Κλειδί" η επικαιροποίηση των στοιχείων

Σχολιάζοντας τις προοπτικές της λιανικής αγοράς ενέργειας, ο Διευθυντής Ρυθμιστικών Υποθέσεων της nrg, Βασίλης Ζούβιας, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο Power & Gas Forum υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προχωρήσει η επικαιροποίηση όλων των πελατών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η κινητικότητα των πελατών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει ένας «σκληρός πυρήνας» πελατών στη χαμηλή τάση για τους οποίους δεν υπάρχουν ΑΦΜ και στοιχεία ή και να υπάρχουν δεν είναι τα πραγματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν και επομένως να παραμένουν εσαεί στο «απυρόβλητο» των δικτύων πωλήσεων των επιμέρους εταιρειών προμήθειας.

«Αυτός ο σκληρός πυρήνας δεν έχει αλλάξει ποτέ προμηθευτή και δεν μπορεί να τον προσεγγίσει ο οποιοσδήποτε προμηθευτής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίλυση του ζητήματος απαιτεί την συνεργασία της ΡΑΑΕΥ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των στοιχείων, πράγμα που άλλωστε, ήδη η ΡΑΑΕΥ, σε προηγούμενο χρόνο, έχει δώσει εντολή με αποφάσεις της να γίνει.

Οι επιλογές στα τιμολόγια

Ένα ακόμη «σύμπτωμα» της σχετικής «στασιμότητας» στην αγορά εκφράζεται και στο κομμάτι των τιμολογίων, όπου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών παραμένει προσδεδεμένη στο «πράσινο» τιμολόγιο και μάλιστα παρά την σαφή επιδίωξη των εταιρειών προμήθειας να μετατοπίσουν το πελατολόγιό τους στα δικά τους προϊόντα (κίτρινο ή μπλε τιμολόγιο).

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι νέες εισροές επιλέγουν ανάμεσα σε μπλε ή πράσινο, δηλαδή οι πελάτες που αποφασίζουν να μεταβούν σε άλλο πάροχο, εξετάζουν τις επιλογές που έχουν ανάμεσα στα κίτρινα και μπλε τιμολόγια, εν αντιθέσει με αυτές που κατέπεσαν εξαρχής στο «πράσινο» τιμολόγιο και παραμένουν εκεί, «αδιαφορώντας» για τα επιμέρους κίτρινα και μπλε τιμολόγια που προσφέρει ο πάροχός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα