Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Μονοψήφια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ εξετάζει η κυβέρνηση – Στα 200 εκατ. το λογιστικό έλλειμμα στο τέλος του έτους, ξεκινούν και τα ταμειακά προβλήματα

Κώστας Δεληγιάννης, Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr/

Σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς συνειδητοποιεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να συγκρατηθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, το οποίο βαίνει αυξανόμενο.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΝ συλλέγει τα δεδομένα προκειμένου να πάρει και τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια αύξηση που θα γίνει σε λογική βάση και η οποία θα μπορούσε να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά.

Αυτό σημαίνει πρακτικά μια αύξηση γύρω στο 5%. Αν και τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, κύκλοι του ΥΠΕΝ καθιστούν σαφές ότι χωρίς μια λελογισμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον ΕΛΑΠΕ, και τοποθετούν τις ανακοινώσεις κάπου μέσα στο καλοκαίρι.

Το 2019 το ΕΤΜΕΑΡ βρισκόταν στα 24 ευρώ και σήμερα έχει πέσει στα 17 ευρώ. Πρέπει να πλησιάσει την πραγματικότητα, αλλά και τις τιμές στην Ευρώπη, όπως ανέφερε χθες από το φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης.

Στον ΕΛΑΠΕ, όπως είπε,  υπάρχει από τη μια το λογιστικό έλλειμμα της τάξης των 90 εκατ, όμως το  σημαντικό είναι το ταμειακό υπόλοιπο, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη πρόοδος. Όλοι οι παραγωγοί πληρώνονται στην ώρα τους, στις 20 ημέρες, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το έσοδο του ΕΛΑΠΕ από ρύπους, που ανέρχεται στο 14,6%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μηνύματα για το τέλος του 2024 δείχνουν λογιστικό έλλειμμα που μάλλον θα ξεπεράσει τα 200 εκατ., με κίνδυνο το λογιστικό να επηρεάσει και το ταμειακό έλλειμμα. «Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ.

Η νέα στενωπός για τον ΕΛΑΠΕ οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες τόσο στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά όσο και στο χρηματιστήριο δικαιωμάτων CO2 έχουν επιδεινωθεί επί τα χείρω το τελευταίο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού και αυξάνοντας τις εκροές του. Όσον αφορά την αγορά, μείζων αρνητική εξέλιξη είναι πως ήδη από τον Μάρτιο κινείται ισχυρά καθοδικά η DAM, καθώς έχουν «πυκνώσει» οι ώρες με εξαιρετικά χαμηλές -ή και σχεδόν μηδενικές- τιμές. Το γεγονός αυτό «μεταφράζεται» σε περιορισμένες αμοιβές των έργων ΑΠΕ από τη συμμετοχή τους στην Προημερήσια αγορά.

Όπως είναι φυσικό, όσο μικρότερες είναι οι αμοιβές των έργων, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό, για να καλυφθεί το εγγυημένο έσοδό τους. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, λόγω του φαινομένου του «κανιβαλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα