Παρά την εντυπωσιακή μείωση που σημείωσαν τα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο, τα κίτρινα προϊόντα των περισσότερων προμηθευτών κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση. Μάλιστα, συγκρίνοντας προϊόντα των δύο «χρωμάτων» του ίδιου προμηθευτή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το κίτρινο τιμολόγιο είναι έως και 18% φθηνότερο από το ειδικό τιμολόγιο.
Η πλειονότητα των εταιρειών έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τις χρεώσεις των ex-post συμβάσεών, καθώς πλέον ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει και τη Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς ή τους Λογαριασμούς Προσαυξήσεων για τον προηγούμενο μήνα – δύο παραμέτρους που αρκετές συμβάσεις περιλαμβάνουν στις φόρμουλες υπολογισμού της τιμής τους.
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις των εταιρειών, αλλά και με την επεξεργασία των μαθηματικών τύπων κίτρινων προϊόντων των προμηθευτών οι οποίοι ακόμη δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις, προκύπτει πως η μέση τιμή τους διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 10,27 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ήταν 3% φθηνότερα από τον μέσο όρο των πράσινων τιμολογίων, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 10,58 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η μικρή σχετική «ψαλίδα» οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν τρεις εταιρείες στις οποίες δεν ίσχυσε η γενική τάση, με συνέπεια το πράσινο τιμολόγιό τους να είναι το φθηνότερο κυμαινόμενο προϊόν τους για τον Μάρτιο. Τα κίτρινα προϊόντα κινήθηκαν από τα 9,13 έως τα 12,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η οικονομική «υπεροχή» των κίτρινων τιμολογίων καταγράφηκε τόσο στα ex-post, όσο και στα ex-ante προϊόντα. Έτσι, για παράδειγμα το myHome4All της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 9,83 λεπτά ανά κιλοβατώρα (για καταναλώσεις κάτω από 500 κιλοβατώρες), όταν το (πράσινο) Γ1 είχε τιμή τον Μάρτιο 10,83 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Την ίδια στιγμή το (κίτρινο) Value Fair της Protergia είχε τιμή 9,18 λεπτά ανά kWh, από τα 10,78 λεπτά ανά kWh του ειδικού προϊόντος της εταιρείας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη συντριπτική πλειονότητα των ex-post συμβολαίων. Κάτι αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η απουσία ρίσκου, για την πρόβλεψη της εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών, οδηγεί σε χαμηλότερες χρεώσεις.
Έτσι, το κίτρινο προϊόν Smart της Elpedison (9,83 λεπτά ανά kWh) ήταν 9% φθηνότερο από την τιμή του πράσινου προϊόντος της (10,76 λεπτά ανά kWh) πάνω από τις 100 κιλοβατώρες, που δεν καλύπτονται από έκπτωση. Φθηνότερο κατά 18% ήταν το κίτρινο MAXI HOME 10 της «Φυσικό Αέριο» - στα 9,13 λεπτά ανά kWh, συνυπολογίζοντας μόνο την έκπτωση συνέπειας, έναντι του πράσινου προϊόντος της εταιρείας (11,17 λεπτά ανά kWh).
Ανάλογη είναι η εικόνα για κίτρινο on time 4U της nrg (10,64 λεπτά ανά kWh), με «ψαλίδα» 7% από το ειδικό προϊόν της (11,50 λεπτά ανά kWh). Στο ίδιο μήκος κύματος, το Power Home More της ΖΕΝΙΘ (9,81 λεπτά ανά kWh) είναι 6% φθηνότερο από το ειδικό τιμολόγιό της (10,47 λεπτά ανά kWh).
Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβαση σε ένα κίτρινο τιμολόγιο, ο καταναλωτής υπογράφει νέα σύμβαση. Επίσης, ενεργές συμβάσεις είχαν και όσοι καταναλωτές παρέμειναν σε κάποιο κίτρινο προϊόν στις αρχές του έτους, συναινώντας να «ξεπαγώσουν» οι όροι που είχαν απενεργοποιηθεί όσο ήταν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στη λιανική. Αυτό σημαίνει πως όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τιμολογούνται με ένα ανάλογο προϊόν διαθέτουν συμβόλαιο σε ισχύ, και σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, υπάγονται στις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας.
Ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει πως η οποιαδήποτε αλλαγή όρου στη σύμβαση μπορεί να γίνει τουλάχιστον ένα εξάμηνο αργότερα από την έναρξη του συμβολαίου και έπειτα από προγνωστοποίηση στον πελάτη. Έτσι, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, όσες εταιρείες προχωρούν σε συνεχείς αναπροσαρμογές των εκπτώσεων στα κίτρινα τιμολόγιά τους, παραβιάζουν τον Κώδικα.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι η ΔΕΗ και η Elpedison, οι οποίες επομένως καλούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή για εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτό τον λόγο η ΡΑΑΕΥ πρόκειται να στείλει άμεσα επιστολή στην Elpedison, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με στελέχη της ΔΕΗ, για παροχή εξηγήσεων.
(φωτο:pixabay.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου