Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Eurovision 2024: Η απάντηση του Προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα για τη συμμετοχή της Κύπρου

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε χθεσινό (13.04.2024) δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ σύμφωνα με το οποίο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2024, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μεταξύ του Πρόεδρου της Κωνσταντίνου Ζούλα με τον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Σταύρου Αυγουστίδη, ο πρόεδρος της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης αναφέρθηκε στο θέμα της Eurovision τονίζοντας πως «όσον αφορά τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή».

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η συνομιλία αυτή αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση του πρεσβευτή προς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, αλλά και σε άλλους επίσημους φορείς. Εύλογα στο δημοσίευμα αναφερόταν πώς μπορεί ο Πρόεδρος της ΕΡΤ να… γνωρίζει το αποτέλεσμα από μία επιτροπή που δεν έχει ακόμα συσταθεί.

Αρκετές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση και ενώ από την ΕΡΤ δεν υπήρχε κάποια επίσημη ανακοίνωση, πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, έκανε την παρακάτω δήλωση. «Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ούτε και της επιτρέπεται προφανώς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ως εκ τούτου ουδεμία εμπλοκή είχε τόσο στην πρώτη θέση που πήρε η Κύπρος από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΡΤ το 2021, όσο και για την περσινή αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής ως 7ης καλύτερης ανάμεσα σε 26 χώρες.

Αυτό εξήγησα στον πρέσβη της Κύπρου στην προ τριμήνου συνάντηση μας, -εννοείται στο περιθώριο των πολύ σοβαρότερων θεμάτων που συζητήσαμε- αναφέροντάς του ότι σε όσους εμπλέκονται στην ΕΡΤ με την Eurovision προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρσι η ΕΡΤ. Kαι στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκα η κρίση της φετινής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ορίσει η ΕΡΤ να μην είναι ίδια με της αντίστοιχης που απέρριψε το εν λόγω τραγούδι, χωρίς εννοείται να μπορεί κανείς -πόσω μάλλον εγώ προσωπικά- να επηρεάσει την κρίση της. Κατά τα λοιπά και δηλώνοντας την μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Eurovision αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής ενημέρωσης, και μάλιστα σε μια εποχή που η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν άριστη συνεργασία, εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.»

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα υποστηρίζει ο κύρος Ζούλας «ευχήθηκε» να μην ταυτιστούν οι απόψεις των δύο επιτροπών της, της προηγούμενης και αυτής που θα συσταθεί, ενώ στο επίσημο έγγραφό του ο κύριος Αυγουστίδης αναφέρει πως… αναπόφευκτα δεν θα δοθεί υψηλή βαθμολογία στην Κύπρο. Τέλος, όσον αφορά την «άριστη συνεργασία» μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ να θυμίσω πως πριν από μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο 2023 η ΕΡΤ είχε καταγγείλει στην EBU το ΡΙΚ γιατί η δημόσια τηλεόραση της Κύπρου σκόπευε να επιλέξει τον νικητή του Fame Story που προβλήθηκε από το STAR για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό της Eurovision. Καταγγελία που έκανε την Κύπρο να αποσυρθεί από τη συνεργασία της με το STAR, αλλά δικαιολογημένα μπορεί κάποιος να πει πως δεν… αποτυπώνει άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα