Σε διάταξη που φέρνει το υπ. Εθνικής Οικονομίας με τίτλο «δυνατότητα επαλήθευσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου προσώπων από το Διαχειριστή του δικτύου και τους προμηθευτές», θα παρέχεται στον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους η δυνατότητα διασταύρωσης των ΑΦΜ που δηλώνουν οι πελάτες τους, κάνοντας πράξη ένα θέμα που είχε ήδη τεθεί από το ΥΠΕΝ πέρυσι το φθινόπωρο.
Τότε που το υπουργείο, ανοίγοντας το θέμα ρευματοκλοπές, είχε εντοπίσει μια σειρά από παράδοξα, όπως ο εντοπισμός περίπου 1,5 εκατομμύριου μετρητών στο πελατολόγιο της ΔΕΗ αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή χωρίς ΑΦΜ. Και όπως είχε γίνει γνωστό, το υπουργείο επρόκειτο να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων ΑΦΜ - μετρητών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.
Τώρα το υπ. Εθνικής Οικονομίας δίνει τη συγκεκριμένη δυνατότητα επαλήθευσης στο Διαχειριστή, όπως και στους παρόχους, παρέχοντας τους κάθε απαραίτητη πληροφορία, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί πριν το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
Και για το σκοπό αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθενται στους φορείς εκείνους που επιτρέπεται από το νόμο (παρ1, άρθρου 17, ν.4987/2022), να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων, όπως ισχύει για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κ.ό.κ.
Τα στοιχεία θα χορηγούνται εντός του τελευταίου τριμήνου κάθε έτους, έπειτα από την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με τη διάταξη, για την ενημέρωση των αρχείων του Διαχειριστή και των παρόχων, η ΑΑΔΕ θα τους χορηγήσει τις παρακάτω πληροφορίες:
Φυσικά Πρόσωπα
- Τον ΑΦΜ, τη ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και επώνυμο πατέρα και μητέρας, το ταχυδρομικό κώδικα, καθώς και τους αριθμούς παροχής που το φυσικό πρόσωπο δηλώνει, είτε ως κύριος του ακινήτου, είτε ως κάτοχος αυτού.
Νομικά Πρόσωπα
- Τον ΑΦΜ, τη ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, την επωνυμία, το διακριτικό τίτλο, την έδρα της επιχείρησης, καθώς και τους αριθμούς παροχής που το νομικό πρόσωπο δηλώνει είτε ως κύριος του ακινήτου, είτε ως κάτοχος αυτού.
Η αιτία που η διάταξη βάζει στο παιχνίδι και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με τη πρόβλεψη του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών της ΡΑΑΕΥ ότι ο κάθε προμηθευτής οφείλει να πραγματοποιεί έλεγχο πληρότητας και ορθότητας των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τη δήλωση εκπροσώπησης μετρητή φορτίου.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του Ρυθμιστή, ο ΔΕΔΔΗΕ δημιουργεί στο μηχανογραφικό του σύστημα, μια φόρμα στην οποία ο πάροχος καταχωρεί τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Σε περίπτωση διαπίστωσης ελλείψεων από το Διαχειριστή, τότε η δήλωση απορρίπτεται και ενημερώνεται σχετικά ο πάροχος. Εκείνος με τη σειρά του οφείλει να διαθέτει ηλεκτρονικά τα νομιμοποιητικά έγγραφα στο ΔΕΔΔΗΕ εφόσον του ζητηθούν, ειδικά σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης ή ρευματοκλοπών.
Στη πράξη, η ρύθμιση που προωθεί το υπ. Εθνικής Οικονομίας είναι ένα ακόμη δείγμα ότι επιχειρείται να σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω από τα κυκλώματα και τις ρευματοκλοπές που κοστίζουν γύρω στα 400 εκατ ευρώ το χρόνο, τα οποία επωμίζονται μέσω των λογαριασμών τους οι συνεπείς καταναλωτές.
Τέσσερα επίπεδα
Η αυστηροποίηση επιχειρείται σε πολλά επίπεδα.
1. Ένα είναι αυτό στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, όπου ο ηλεκτρολόγος που θα καταδικάζεται αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, θα του αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος.
2. Ετερη αλλαγή είναι ότι βάσει του νέου ποινικού κώδικα, ο ηλεκτρολόγος θα τιμωρείται πλέον σωρευτικά με χρηματική ποινή και φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.
3. Τρίτη αλλαγή είναι η δυνατότητα διασταύρωσης των ΑΦΜ και των μετρητών, η οποία παρέχεται στον ΔΕΔΔΗΕ μέσω των στοιχείων από την ΑΑΔΕ.
4. Κυρίως όμως το στοιχείο εκείνο, με τις περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει η τριτοκοσμική εικόνα της χώρας στο θέμα των ρευματοκλοπών, στηρίζεται στη μηνιαία καταμέτρηση των ρολογιών που έχει ξεκινήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Όταν ο τεχνικός επισκέπτεσαι μία παροχή 12 φορές τον χρόνο αντί για 3, που έκανε μέχρι πρόσφατα, αυξάνεται ο έλεγχος πάνω στο ρολόι και άρα οι πιθανότητες να πιαστούν στα πράσα οι παραβάτες.
Όταν πάλι ο έλεγχος περιορίζεται στις τρεις φορές το χρόνο, επαφίεται αποκλειστικά στη τύχη, κατά πόσο θα διαπιστωθεί αποσύνδεση εξαρτημάτων από το ρολόι, αλλοίωση ενδείξεων, τοποθέτηση κάποιου μεταλλικού αντικειμένου στο δίσκο ώστε αυτός να μην περιστρέφεται, πάγωμα ενδείξεων μετά από ψεκασμό με ειδικό σπρέι, όπως μερικές από τις πιο συνήθεις πρακτικές.
Τα πάντα φυσικά θα τελειώσουν με τους έξυπνους μετρητές μέσα σε κάθε σπίτι και επιχείρηση. Όταν ο κάθε καταναλωτής θα έχει εγκατεστημένο ένα ψηφιακό smart meter, που αφενός δύσκολα «πειράζεται», αφετέρου δίνει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των παραβάσεων. Η οποιαδήποτε απόπειρα θα γίνεται αντιληπτή από το κέντρο τηλεδιαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου