Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Σε ανοδική τροχιά οι χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων τον Ιούνιο – Αυξήσεις και στα άλλα «χρώματα»

Μιχάλης Μαστοράκης

https://energypress.gr/

Εκτόξευση στις χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος έως και 35% σε σχέση με τον τρέχουσες τιμές δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον επόμενο μήνα. Η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) για τον Μάιο κυμαίνεται στα 78,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι και σήμερα, 27 Μαΐου, γεγονός που προμηνύει αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων για τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής του προηγούμενου μήνα συνιστά μία εκ των παραμέτρων στο μηχανισμό διακύμανσης βάσει του οποίου προκύπτουν οι τελικές τιμές κάθε μήνα. Επιπρόσθετα, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν και από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο, ωστόσο ακόμη κι αν επιλέξουν πιο «επεκτακτικές» εκπτωτικές πολιτικές, οι τελικές χρεώσεις θα είναι πιο ανεβασμένες τον Ιούνιο σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε.

Ενδεικτικά και λαμβάνοντας ως δεδομένα τα υφιστάμενα επίπεδα εκπτώσεων, οι αυξήσεις στις χρεώσεις κυμαίνονται από 20% έως 35%. Πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αυξήσεις θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα «χρώματα» είτε μιλάμε για ex-post τιμολόγια είτε για ex-ante. Η μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου (month-ahead) έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή χονδρικής για τον μήνα Μάιο, πράγμα που θα «περάσει» στις τιμές της λιανικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η ΤΕΑ αναμένεται να «κλείσει» πάνω από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Μάιο, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε «κλείσει» στα 60.11 ευρώ. Η παραπάνω εικόνα, όπως συμπληρώνουν, αναμένεται να συνεχιστεί με επιμέρους διαφορές και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού Ιούλιο και Αύγουστο, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η όποια πρόβλεψη, με την δεδομένη μεταβλητότητας της αγοράς, έχει υψηλό βαθμό ευαισθησίας.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της απόδοσης των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών) λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης, δημιουργεί πρόσθετο «χώρο» για το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, αυξάνοντας έτσι την επίδρασή του στην διαμόρφωση των τιμών χονδρικής και κατά συνέπεια λιανικής.

Μια ακόμη παράμετρος που οδηγεί σε αυξήσεις αφορά τα υπόλοιπα κόστη που συναποτελούν και καθορίζουν την τελική τιμή (Λογαριασμοί Προσαύξησης, εκκαθαρίσεις ΔΕΔΔΗΕ) που και εδώ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, καταγράφεται αυξητική τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα