Στον πάγο μέχρι… νεωτέρας μπαίνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μπροστά στο νέο τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις της τρόικας να σπάσει το μονοπώλιο των ΕΠΑ και να ανοίξει στον ανταγωνισμό η αγορά λιανικής του φυσικού αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία.
Πρόκειται για εξέλιξη που η αγορά είχε προεξοφλήσει αλλά που αποκτά πλέον και τη «βούλα του Μαξίμου», αφού κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τα ενεργειακά που έγινε χθες υπό τον Πρωθυπουργό (με συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλο, Χατζιδάκη, Μανιάτη, Παπαγεωργίου, Μανιατόπουλο), αποφασίστηκε και επισήμως να ανασταλεί κάθε διαδικασία για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη έπειτα από την απαίτηση της τρόικας να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς και να καταργηθεί το μονοπώλιο που έχουν μέχρι και το 2030 στην αγορά λιανικής του φυσικού αερίου οι ΕΠΑ, στις οποίες μέτοχοι είναι με 51% η ΔΕΠΑ και με 49% η Shell (Αττική) και η Eni (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία).
Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα επηρεάζουν άμεσα τη ΔΕΠΑ (σσ: από τη συμμετοχή της στις ΕΠΑ προέρχεται σχεδόν το 50% των κερδών της), και άρα θα πρέπει να ανασταλεί η ιδιωτικοποίηση της μέχρι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνήσουν για το πώς θα ανοίξει η αγορά λιανικής και θα βελτιωθεί ο ανταγωνισμός.
Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι o νέος διαγωνισμός που μετά το πρώτο ναυάγιο με Gazprom προγραμματιζόταν για τα μέσα του 2014, μετατίθεται στην καλύτερη των περιπτώσεων για τις αρχές του 2015, και στη χειρότερη παραπέμπεται στις καλένδες...
Εκείνο που επίσης συζητήθηκε στη σύσκεψη ήταν το τι θα σημάνουν οι αλλαγές στην αγορά λιανικής του αερίου για τις σχέσεις του Δημοσίου με τις ENI και Shell που έχουν επενδύσει στις τρεις ΕΠΑ βάσει συμβάσεων, οι οποίες προβλέπουν αποκλειστικό δικαίωμα προμηθευτή έως το 2030.
Αν και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις προς τις δύο εταιρείες πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά, εντούτοις ο φόβος να εγείρουν διεκδικήσεις έναντι του Δημοσίου, παραμένει υπαρκτός.
«Δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις…»
Στο μεταξύ, και παρ’ ότι προ ημερών πληροφορίες ήθελαν τη ΔΕΠΑ και τη Gazprom να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου, χθες έγινε σαφές πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ερωτηθείς σχετικά από το «Energypress» κυβερνητικός παράγοντας, απάντησε αρνητικά (σσ: αναμένεται οριστική πρόταση από τους Ρώσους για ζητήματα όπως η αναδρομικότητα, κ.ά).
Πάντως το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί μια έκπτωση κοντά στο 15%. Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τιμή 400 δολάρια τα χίλια κυβικά, έναντι των 460 δολαρίων που ισχύουν σήμερα.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο έως τις 27 Δεκεμβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για τη δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία. Θυμίζουμε ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία, η Gazprom υπέβαλε στη ΔΕΠΑ τις τελικές της προτάσεις για την τιμή προμήθειας, τις ποσότητες και άλλες παραμέτρους της σύμβασης, όπως οι ρήτρες take or pay.
Πάντως η αίσθηση που μεταφέρεται από κυβερνητικούς παράγοντες είναι ότι η συμφωνία θα κλείσει, και ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η προσφυγή στη διαιτησία θα αποφευχθεί.
Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τα ποσοστά της έκπτωσης, τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνει το πακέτο, και φυσικά για το πότε η ελληνική και η ρωσική πλευρά θα προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου