Αλλαγές για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έφεραν οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο νόμο για την έρευνα. Ας δούμε τις αλλαγές ανά κατηγορία υποψηφίων.
Πανελλήνιες 2013 και 2014
Όσοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2013 και το 2014 θα έχουν τη δυνατότητα το 2015 να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς να εξεταστούν ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2015. Οι θέσεις που διεκδικούν είναι το 4% των θέσεων των εισακτέων για τους υποψηφίους του 2013 και το 6% για τους υποψηφίους του 2014.
Πανελλήνιες 2015
Όσοι θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2015 (προερχόμενοι από Ημερήσια ή Εσπερινά Γενικά Λύκεια ή ΕΠΑΛ), που είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του υπάρχοντος συστήματος θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία το 2016 να εξεταστούν στα έξι μαθήματα και να εισαχθούν στις ανώτατες σχολές ακριβώς με τους ίδιους όρους που ισχύουν και σήμερα. Συνήθως όταν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα για δύο ακόμη χρονιές οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος να εισαχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στις ανώτατες σχολές διεκδικώντας, φυσικά, ένα μικρό μέρος των θέσεων. Καλό θα είναι να δουν στο Υπουργείο πόσοι υποψήφιοι εξετάζονται για δεύτερη φορά ή τρίτη φορά κάθε χρόνο και αναλόγως να δώσουν το ποσοστό των θέσεων εισαγωγής. Προς το παρόν ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για μία μόνο φορά και μετά θα πρέπει να εξεταστούν σύμφωνα με το νέο σύστημα
Πανελλήνιες 2016: οι ημερομηνίες
Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) θα ανακοινώσει ποια τμήματα θα έχουν ως εξεταζόμενο μάθημα την πληροφορική, εκτός από τα 30 τμήματα της πληροφορικής που θα έχουν την πληροφορική ως προαπαιτούμενο. Έτσι τελικά θα διασπαστεί το πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μη μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, αλλά μόνο όσες θα έχουν ως εξεταζόμενο μάθημα αυτό που θα επιλέξουν μεταξύ χημείας και πληροφορικής. Θα δημιουργηθούν έτσι διλήμματα χωρίς λόγο. Αν υπάρξουν κοινές σχολές, δηλαδή σχολές που μπορείς να εισαχθείς είτε με πληροφορική είτε με χημεία, τότε θα παραβιάζεται η βασική αρχή του νέου συστήματος που είναι όσοι διεκδικούν θέση σε μία σχολή να έχουν εξεταστεί στα ίδια μαθήματα. Τα κάστανα θα βγάλει από τη φωτιά η ΑΔΙΠ, η απόφαση της οποίας θα είναι δεσμευτική για το Υπουργείο.
Μέχρι την 1η Μαρτίου θα μάθουμε την ένταξη των σχολών στα επιστημονικά πεδία, αυτό που καίει πιο πολύ τα παιδιά, τα τμήματα που πιθανόν να είναι κοινά, τα τμήματα που για την εισαγωγή σ' αυτά θα απαιτούνται ειδικά μαθήματα ή προκαταρκτικές εξετάσεις.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα μάθημα που πιθανόν θα είναι διαφορετικός για κάθε τμήμα και έτσι, επιτέλους, θα δούμε πως θα υπολογίζονται και τα μόρια για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις
Οι μαθητές της Γ τάξης του Γενικού Λυκείου το 2016 θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στο σχολείο τους με ενδοσχολικές εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου με θέματα κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων και μετά την απόκτηση του απολυτηρίου θα εξετάζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στις ανώτατες σχολές στα τέσσερα μαθήματα, τα τρία της ομάδας προσανατολισμού και στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία πάλι με το 50% των θεμάτων από την τράπεζα θεμάτων.
Οι μαθητές της Γ τάξης του ΕΠΑ.Λ. μπορούν να εισαχθούν με ειδικές εξετάσεις σε συναφή ΤΕΙ. Αν επιθυμούν την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακές σχολές μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις μαζί με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου, αλλά όχι τη χρονιά που αποφοιτούν, αλλά μεταγενέστερη της αποφοίτησης.http://ysterografonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου