Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΔΝΣ ΔΕΗ Α.Ε. κ. Μανώλη Παναγιωτάκη στο Συνέδριο «ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2015» «ΕΒΕΑ»

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2015

Θα αναφέρω μόνο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εξοικονομηθεί 2,8 δισ. ΕΥΡΩ από τις μειώσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΗ. 

Πού πήγαν όμως τα χρήματα  αυτά;
- Εσείς ως πελάτες το αντιληφθήκατε;  Μειώθηκε η τιμή του ρεύματος;
- Οι μέτοχοι, και το Κράτος ανάμεσα τους το αντιλήφθηκαν; Αυξήθηκαν τα μερίσματά τους;
- Η ίδια η ΔΕΗ βελτίωσε την καθαρή της θέση; Μείωσε τον δανεισμό της;
Τίποτε από όλα αυτά…..

Αυτά τα 2,8 δισ. θυσιάστηκαν σε δύο παράγοντες: ο ένας, ο κύριος, είναι οι στρεβλώσεις της αγοράς. Ο άλλος είναι οι επισφάλειες. Εδώ είναι και το στοίχημά μας.



διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί,κυρίες και κύριοι, 
Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε ως Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να επικοινωνήσουμε σήμερα με την Επιχειρηματική Κοινότητα. 
Έχουμε πλήρη συναίσθηση και επίγνωση σε ποιους απευθυνόμαστε. 
Δεν σας αντιμετωπίζουμε σαν απλούς πελάτες και καταναλωτές. Σας βλέπουμε σαν συνεργάτες.  Σαν συμμάχους στον κοινό στόχο που είναι η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό στόχο, όπως θα σας αναλύσω στη συνέχεια. 



Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, εμείς θα προσπαθήσουμε με όλα μας τα μέσα να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα ή την επιμελή επιχειρηματικότητα, όπως αναφέρεσθε και στον τίτλο του Συνεδρίου σας.
Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια  τους, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να τις αυξήσουν. Γι αυτό, θα είμαστε αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθειά σας. Άλλωστε πιστεύω ότι ήδη το διαπιστώνετε αυτό από τη συμπεριφορά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έναντι αυτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 
Ωστόσο, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά  ότι η ΔΕΗ δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών είναι ένα μείζον πρόβλημα. Ελπίζουμε να είναι μια παρένθεση. Να μην εξελιχθεί σε μόνιμη πληγή. Τονίζω ωστόσο ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτή η συμπεριφορά ορισμένων, οι οποίοι,  ενώ μπορούν, δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Δημόσια  Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, απέναντι στην Εταιρεία από την οποία αγοράζουν το ρεύμα. Και είναι νομίζω απόλυτα κατανοητό, ότι αυτό αποβαίνει σε βάρος και της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε βάρος και του ανταγωνισμού, σε βάρος κάθε προοπτικής αναπτυξιακής, αλλά και εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους μας.
Όπως προανέφερα, αυτό είναι, ελπίζω να είναι, ένα θέμα τακτικής. Άλλη είναι η  στρατηγική και άλλο είναι το «στοίχημα»: Η μείωση τους κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη ΔΕΗ έχουν γίνει αρκετά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Επιβάλλεται, και θα κάνουμε, πολύ περισσότερα. Αν θέλετε, αυτό είναι και το πρώτιστο καθήκον το δικό μου από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην οποία με εμπιστεύτηκε ο βασικός μέτοχος, το Κράτος. 
Θα αναφέρω μόνο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εξοικονομηθεί 2,8 δισ. ΕΥΡΩ από τις μειώσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΗ. 
Πού πήγαν όμως τα χρήματα  αυτά;
- Εσείς ως πελάτες το αντιληφθήκατε;  Μειώθηκε η τιμή του ρεύματος;
- Οι μέτοχοι, και το Κράτος ανάμεσα τους το αντιλήφθηκαν; Αυξήθηκαν τα μερίσματά τους;
- Η ίδια η ΔΕΗ βελτίωσε την καθαρή της θέση; Μείωσε τον δανεισμό της;
Τίποτε από όλα αυτά…..
Αυτά τα 2,8 δισ. θυσιάστηκαν σε δύο παράγοντες: ο ένας, ο κύριος, είναι οι στρεβλώσεις της αγοράς. Ο άλλος είναι οι επισφάλειες. Εδώ είναι και το στοίχημά μας.

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 
Oταν λέμε αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,  πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε, μόνο για το 1/3 του τζίρου της ηλεκτρικής ενέργειας  το υπόλοιπο – κινείται - με όρους αγοράς. Το υπόλοιπο είναι ρυθμιζόμενο. 
Πλήρης ανάλυση της αγοράς δεν είναι του παρόντος. Άλλωστε, το αντιλαμβάνεστε, ένα προϊόν σαν τον ηλεκτρισμό με την πολυπλοκότητά του ιδιαίτερα από τεχνική άποψη, απαιτεί πολύπλοκες και πολύ δύσκολες ρυθμίσεις για να λειτουργήσει η αγορά.                         Θα   τονίσω   ωστόσο   ένα   πράγμα:  η  αγορά  χρειάζεται συνολικό   επανασχεδιασμό,   με  αντικειμενικότητα και με επιστημονική προσέγγιση. 
 Όχι   σε   εμβαλωματικές  λύσεις.  Αυτές οι εμβαλωματικές λύσεις μας έχουν φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα.        Όχι προχειρότητα και ρυθμίσεις κάτω από πιέσεις. 
Το σημερινό παραγωγικό δυναμικό  αντιστοιχεί σε απαίτηση  – ζήτηση 13.000 – 15.000 MW. 
Η πραγματική απαίτηση σήμερα, κάποιες μέρες το χρόνο φτάνει τα 9.000 MW, αλλά τις υπόλοιπες είναι πολύ μικρότερη.
Ως επιχειρηματίες μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό.       
                                                          
Αντιλαμβανόμαστε αυτούς οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις, στο φυσικό αέριο, έστω και αν σε μεγάλο βαθμό τις έχουν αποσβέσει κυρίως από τις ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι πέρσι. Δεν θέλουμε να τους αγνοήσουμε και να πούμε «παίξατε – χάσατε». (Όταν επένδυαν βέβαια προέβλεπαν ότι η ζήτηση θα φτάσει στις μέρες μας σε αυτά τα ύψη που προανέφερα, 13.000 – 15.000 MW).
Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν το πρόβλημά τους να λυθεί με νέες ρυθμίσεις σε βάρος της ΔΕΗ και σε τελευταία ανάλυση σε βάρος των καταναλωτών. Εδώ ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω, ότι αυτοί που ζητούν αυτές τις ρυθμίσεις, δηλαδή τον περιορισμό της αγοράς, θέλουν την αγορά μόνο όταν τους συμφέρει. Όταν δεν τους συμφέρει καταφεύγουν στο κράτος και ζητούν ρυθμίσεις!!!! 
Σε ότι αφορά στον επανασχεδιασμό της αγοράς και της σωστής λειτουργίας της, όλοι οι θεσμοί, ξεκινώντας από τη  ΡΑΕ, και όλοι οι φορείς ξεκινώντας από τη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, τους φορείς της Πολιτείας, θα πρέπει να ενεργούν με αντικειμενικότητα και να είναι στοιχισμένοι στο μεγάλο στοίχημα, την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας και την Ανάπτυξη. Εδώ εδράζεται και η κριτική που έχουμε ασκήσει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να ασκούμε, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 


Μίγμα καυσίμου. 
Ας ρίξουμε μια ματιά στις εξελίξεις σε σχέση με το μείγμα καυσίμου για την παραγωγή της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υπάρχει μια ραγδαία μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, κάτω από το 40% της συνολικής  όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν στο 78%. Ήταν τότε που απολαμβάνατε πολύ φθηνότερες τιμές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε παραγωγικό εξοπλισμό που υπολειτουργεί.
Ραγδαία μείωση του φυσικού αερίου. Η συμμετοχή του -έχει περιοριστεί - στο 10% με 12%.                            
Ραγδαία αύξηση των εισαγωγών. Προβλέπεται φέτος η συμμετοχή τους στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάσει το 10%. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. 
Δείτε το αδιέξοδο:
Εάν αυξάνεται η οριακή τιμή του συστήματος, πράγμα που συμφέρει τις μονάδες αερίου, αυξάνονται οι εισαγωγές, άρα περιορίζεται η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου.
Εάν μειώνεται η οριακή τιμή του συστήματος,  περιορίζονται οι εισαγωγές, αλλά τότε δεν συμφέρει να δουλεύουν οι μονάδες φυσικού αερίου. Να   το αδιέξοδο. 
Διέξοδος είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα, με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη. 
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, μπορεί να γίνει σε κάποιο βαθμό, με τις διασυνδέσεις των νησιών μας, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Η ΔΕΗ υπερθεματίζει στο ζήτημα αυτό.
Ποια πρέπει να είναι, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική για το μείγμα καυσίμου;
Θα πρέπει να στηριχθούμε εκ των πραγμάτων στους λιγνίτες και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή σε εγχώριες πηγές ενέργειας.
Η λιγνιτική παραγωγή, όπως σας είπα, μειώνεται.
Η ΔΕΗ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το παραγωγικό της δυναμικό και για αυτό θα κατασκευάσει τη μονάδα Πτολεμαΐδα V, η οποία θα λειτουργεί, με βαθμό απόδοσης 41,5%, εφάμιλλη, δηλαδή, με τις πιο σύγχρονες μονάδες παγκοσμίως,  και θα είναι εφοδιασμένη με όλα τα συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος. 
Όμως αυτό δεν φτάνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απειλή. Κάποιοι που έχουν ταχθεί εναντίον του λιγνίτη θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει αυτή η απειλή. Όμως εγώ το επισημαίνω σαν ένα μεγάλο κίνδυνο για την εθνική μας οικονομία:
Πρόκειται για τα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που καθιστούν τη λιγνιτική παραγωγή όλο και ακριβότερη.
Αυτή τη στιγμή τιμώνται περίπου 7,5 ΕΥΡΩ ο τόνος, τεράστια επιβάρυνση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολιτική στήριξης  της αγοράς των πιστοποιητικών CO2. Μπορεί η τιμή τους να διπλασιαστεί. Αυτό θα είναι καταστροφή.
 Έχουμε κάνει προσπάθεια, και το υπουργείο στέκει αρωγός σε αυτό, να αποκτήσει και η χώρα μας δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα. 
Σας πληροφορώ ότι αυτή τη στιγμή οι χώρες που απολαμβάνουν αυτά τα δωρεάν πιστοποιητικά, είναι αυτές που το ΑΕΠ τους είναι κάτω από το 60%, του μέσω όρου του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε στο 62%. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι μας, οι οποίοι θέλουν και να αποπληρωθούν τα δάνειά μας, τα χρέη μας, αλλά και να αναπτυχθεί η χώρα μας, σαν ισότιμος εταίρος, θα στέρξουν και θα μας εντάξουν και εμάς σε αυτή την κατηγορία των χωρών. 
Και τέλος οι ΑΠΕ.
Δεν θα σταθώ στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα με τις ΑΠΕ, που όπως είπα και στη Βουλή, στην παρουσία μου στην Επιτροπή, από ευλογία για τη χώρα μας την έχουμε μετατρέψει σε άχθος με τις άστοχες επιλογές.
Θυμάμαι το 2007 έγινε μια ημερίδα από τη ΡΑΕ, ακριβώς σε αυτή εδώ την αίθουσα, στην οποία ο τότε Πρόεδρος κ. Καραμανής, παρουσίασε την πορεία εξέλιξης των αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων για τις ΑΠΕ. Τότε, λοιπόν, ένας παλιός Διευθυντής της ΔΕΗ, Διευθυντής Στρατηγικής, μου είπε αγανακτισμένος: 
- «Μα είναι δυνατόν να επενδύουμε τώρα και να επιδοτούμε μια ανώριμη τεχνολογία, και να μην περιμένουμε να ωριμάσει αυτή η τεχνολογία, όταν με τα ίδια χρήματα από τις επιδοτήσεις θα μπορούσαμε να σκάψουμε όλη την Αθήνα για να πηγαίνει το μετρό παντού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο περιβάλλον, εκτός από την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα;» 
Εν πάση περιπτώσει όμως πέρα από τα γνωστά προβλήματα  (βλέπε ΕΤΜΕΑΡ) έχουμε τεράστια περιθώρια, και εμείς ως ΔΕΗ θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με όλες μας τις δυνάμεις. 
Εξοικονόμηση.
Η ΔΕΗ είναι μια «παράξενη» επιχείρηση. Όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Εμείς θα ευχόμαστε να μειωθούν οι πωλήσεις μας υπέρ της εξοικονόμησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής Ενέργειας,  είναι η καλύτερη, η πολυτιμότερη και η ουσιαστικότερη πηγή ενέργειας.
Μέσω αυτής θα βρουν δουλειά ελληνικά χέρια, καθώς όλες οι απαραίτητες εργασίες και τα υλικά θα γίνονται στη χώρα μας.
Θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και ειδικότερα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά όχι μόνο.
Θα οδηγηθούμε σε ορθολογικότερη χρήση του ηλεκτρισμού. Ο ηλεκτρισμός είναι η ευγενέστερη μορφή ενέργειας, αλλά είναι δευτερογενής, δηλαδή είναι εκ μετατροπής ενέργεια, και γι αυτό είναι η ακριβότερη και  δεν πρέπει να σπαταλιέται σε χρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες πηγές. Εμείς την σπαταλάμε. Είμαστε το πιο σπάταλο κράτος, μια από τις πιο σπάταλες χώρες της Ευρώπης στο θέμα αυτό.
Το φυσικό αέριο π.χ. θα πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο για άμεση χρήση. Βέβαια βλέπουμε να περνάει ο αγωγός δίπλα στη Λαμία και να μην έχουν οι Λαμιώτες φυσικό αέριο, και να θερμαίνονται, να μαγειρεύουν με ηλεκτρισμό.
Και βέβαια η εξοικονόμηση θα συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας και των επιχειρήσεων, των δικών σας επιχειρήσεων, γιατί τα μέτρα εξοικονόμησης είναι και μέτρα συνυφασμένα με τη βελτίωση του παραγωγικού δυναμικού. 
Τελειώνω με μια πρόταση, που δεν είναι δική μου. Να λειτουργήσει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής, το οποίο θα μελετά και θα προσεγγίζει όλα τα ενεργειακά θέματα, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας. Η συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας , όπως είπα και στους εκπροσώπους του ΣΕΒ, σε αυτό το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής, στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής και στη συνέχεια στην υποστήριξη εφαρμογής της με συνέπεια, θα είναι όχι μόνο πολύτιμη αλλά και αναντικατάστατη.
Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα