Διπλή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη μιας «ανεξάρτητης» ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, αλλά και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, έστειλε η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, μιλώντας στον ιστοχώρο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση EurActiv.gr.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού αναφέρθηκε στην κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «μονοπώλιο», που πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει.
«Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, το οποίο ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Σαφώς, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια είπε πως η ΔΕΗ έχει οιονεί αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη -το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα- και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει την πρόσβαση και στους ανταγωνιστές.
«Η απόφαση αυτή είναι επί του παρόντος ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ» σημείωσε.
Η ίδια ξεκαθάρισε τη στάση της Κομισιόν σχετικά με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, λέγοντας ότι πρέπει να είναι «ισχυρή και ανεξάρτητη».
«Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό για τον ανταγωνισμό η Ελλάδα να έχει το σωστό κανονιστικό πλαίσιο και μια ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή» τόνισε η Επίτροπος Ανταγωνισμού.
Αναφορικά με την έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR, η Επίτροπος από τη Δανία είπε πως είναι «πρόωρη» κάθε εικασία.
Η ίδια διευκρίνισε ότι Κομισιόν έχει αποστείλει ερωτήσεις στην αζέρικη εταιρεία και ακόμη αναμένει «ολοκληρωμένες απαντήσεις» που θα κρίνουν την συμβατότητα της συμφωνίας εξαγοράς με την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
«Η προθεσμία για την Επιτροπή να λάβει απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ και την SOCAR ανεστάλη στις 21/01/2015 και δεν έχει επανεκκινηθεί ακόμα. Ως μέρος της διαδικασίας μας, έχουμε στείλει ερωτήσεις στη SOCAR και περιμένουμε από την εταιρεία να μας στείλει ολοκληρωμένες και πλήρεις απαντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την τελική έκβαση της επανεξέτασης σε αυτό το στάδιο» κατέληξε η Επίτροπος.
Newsroom ΔΟΛ/news.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου