Συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού - Την Παρασκευή στις 14.00 συγκαλείται η Ολομέλεια για να εξουσιοδοτήσει Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν - Είχε προηγηθεί συνάντηση Τσίπρα με Κωνσταντοπούλου η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είδε τον Τσακαλώτο
Τα μεσάνυχτα, με πρωτοφανείς νομοθετικές τακτικές και χωρίς τις υπογραφές του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατατέθηκε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ESM.
Πρόκειται για ένα κείμενο 13 σελίδων, γραμμένο στα αγγλικά, το οποίο έφτασε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος και συνοδευόμενο και από επιστολή του πρωθυπουργού.
Το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου περιλαμβάνει επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία της επισημαίνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου καθώς «συναρτάται άμεσα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης» με τον ESM που ολοκληρώνεται την Κυριακή 12.7.2015.
Υπό αυτά τα δεδομένα, προτείνει να ακολουθηθεί η κατεπείγουσα διαδικασία σύμφωνα με τα άρθρα 74 παρ. 2 και 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής. Επίσης, περιλαμβάνει την αιτιολογική έκθεση και το αγγλικό κείμενο που εστάλη στους «θεσμούς».
Ωστόσο, αυτό που θα κληθεί να εγκρίνει το Σώμα δεν είναι οι προτάσεις της ελληνικής κυβερνήσεως προς τους πιστωτές αλλά η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό οικονομικών και τον υπουργό επικρατείας προκειμένου να διαπραγματευτούν στην βάση της πρότασης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «άρθρον μόνον» του σχεδίου νόμου: «Εν όψει της κατατεθείσας από την ελληνική κυβέρνηση αίτησης δανείου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και στο πλαίσιο του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική οικονομία και των όρων για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, η Βουλή των Ελλήνων εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως αναπληρωτή του, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας, να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους τους τελικούς όρους της συμφωνίας για να συνάψουν σύμβαση με τον ESM για τη χρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους για τη περίοδο 2015-2018 και τη διαπραγμάτευση λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα και εξυπηρετησιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η κατάθεση της πρότασης αποτελεί ένα μήνυμα καλής θελήσεως προς τους δανειστές και σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί μονομερή ενέργεια της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι αν όλα εξελιχθούν κανονικά, τη Δευτέρα θα κατατεθούν και θα συζητηθούν στη Βουλή οι εφαρμοστοί νόμοι.
Μέσω Twitter ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ ότι έλαβε τις προτάσεις
Λίγη ώρα προτού η πρόταση φτάσει στη Βουλή, οι Financial Times είχαν μεταδώσει πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για νέα μέτρα είχε φτάσει στα χέρια των δανειστών, μια είδηση που επιβεβαίωσε άμεσα και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup.
Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ, ο εκπρόσωπός του Γερούν Ντάισελμπλουμ έγραψε στο Twitter ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις παρελήφθησαν από τον πρόεδρο του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για τους θεσμούς να λάβουν τις προτάσεις αυτές υπόψη στην αξιολόγηση που θα κάνουν.
Στη συνέχεια -και όπως προβλεπόταν- ο κ. Ντάισελμπλουμ προώθησε την πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και στους επικεφαλής των Θεσμών.
Συναντήσεις Τσίπρα με Κωνσταντοπούλου και Τσακαλώτο
Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού η επιστολή σταλεί στους δανειστές και κατατεθεί στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Βουλής και τον νέο υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, ενώ αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας είδε τον κ. Τσακαλώτο.
Θεοδωράκης: «Θετική» η πρωτοβουλία Τσίπρα να ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή
Πάντως, «θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Από στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία είναι σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η εντύπωση που επικρατεί μεταξύ στελεχών της Σεβαστουπόλεως είναι ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε στον συγκεκριμένο ελιγμό για να παρακάμψει τυχόν αντιρρήσεις που θα ήγειραν βουλευτές του κόμματος, προκαλώντας καθυστέρηση στη συμφωνία που είναι ο ίδιος αποφασισμένος να συνάψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου