Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

«Κατεβάζει τον διακόπτη» η ΔΕΗ σε 250.000 κακοπληρωτές

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


«Τραβάει την πρίζα» στους κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές και επιχειρεί να διαλύσει το κίνημα «Δεν πληρώνω» στον χώρο της ενέργειας η ΔΕΗ, με σειρά κινήσεων που δρομολογεί.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται 250.000 εντολές για διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν λογαριασμούς, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο για την Επιχείρηση.
Από τις αυτόματες αποκοπές εξαιρούνται οι πελάτες που είναι ευάλωτοι και είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), τα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση χρεών και εξυπηρετούν τις δόσεις και οι οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος το οποίο χρήζει μηχανικής υποστήριξης.
Η ΔΕΗ έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο «συλλαμβάνει» αυτόματα τους κακοπληρωτές που έχουν χρέη 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις και 1.000 ευρώ όταν πρόκειται για οικιακό τιμολόγιο. Ουσιαστικά, ο «συναγερμός» χτυπά μετά από 2 ή 3 ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

Παρά το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά οι οικογένειες που δεν πληρώνουν, εντούτοις οι έρευνες της Επιχείρησης δείχνουν ότι χιλιάδες πελάτες είναι... επαγγελματίες μπαταχτσήδες, ποντάροντας στην ανεκτικότητα της ΔΕΗ ή επικαλούμενοι απίστευτες δικαιολογίες.
Χαρακτηριστική η περίπτωση πελάτη στην Κηφισιά, ο οποίος έλεγε ότι έχει μέλος της οικογένειας με μηχανική υποστήριξη, αλλά η έρευνα έδειξε ότι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Επίσης, πελάτης υποστήριζε ότι είναι ενταγμένος στο ΚΟΤ και δεν πρέπει να του κόψουν το ρεύμα. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε ενταχθεί και ότι χρωστούσε 10 χιλιάδες ευρώ.
Το πρόβλημα έχει προκαλέσει ταμειακό κραχ στην Επιχείρηση καθώς υπολογίζεται ότι 2,1 εκατ. καταναλωτές έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και οι απλήρωτοι λογαριασμοί φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η ΔΕΗ σε συνολικό σχέδιο επιβράβευσης των καλών πελατών με μειώσεις τιμολογίων ή άλλες παροχές.
«Καταφεύγουμε αναγκαστικά σε διακοπή της παροχής ρεύματος λόγω χρέους, αφού προηγουμένως έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης και συνδιαλλαγής και πάντοτε με απόλυτη προσοχή, ώστε να μη θίγονται κάθε είδους ευπαθείς καταναλωτές. Είναι αυτονόητο, ότι δεν κόβεται το ρεύμα στους κατόχους κοινωνικού τιμολογίου. Είναι επίσης αυτονόητο ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε πελάτες που, κατά τεκμήριο, μπορούν να ανταποκριθούν», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2012 είχαν γίνει περισσότερες από 315 χιλ. αποκοπές, το 2013 έπεσαν στις 290 χιλιάδες ενώ το 2014 έφτασαν τις 221 χιλιάδες. Φέτος η ΔΕΗ αναμένεται να δώσει περί τις 250 με 300 χιλιάδες εντολές διακοπής ρεύματος. Ηδη 100.000 έχουν ενεργοποιηθεί και σε 15.000 κακοπληρωτές κόπηκε το ρεύμα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
Από τις 100.000 αποκοπές οι 30 χιλιάδες αφορούν σε επαγγελματικά ακίνητα ενώ 70 χιλ. είναι οικιακά τιμολόγια και καθολική υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πάνω από 600 χιλ. πελάτες είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ. Το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η ΔΕΗ στους κακοπληρωτές ήδη έχει φοβίσει όσους έχουν και δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς. Την περασμένη Δευτέρα μπλόκαρε το τηλεφωνικό κέντρο 11770 από πελάτες που ζητούσαν να μπουν σε ρύθμιση.
Διακανονισμός
Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών περιλαμβάνει, ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης μακροχρόνιων οφειλών και περισσότερες δόσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ μέσω βιώσιμων διακανονισμών.
Έως 36 μηνιαίες δόσεις για οικιακούς πελάτες, Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών και τήρησης προηγούμενων διακανονισμών.
 Δικαίωμα νέου διακανονισμού για όλους τους πελάτες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του νέου προγράμματος.
Πολυάριθμες άτοκες δόσεις για τους Ευάλωτους Πελάτες, όπως δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, άτομα με αναπηρία, κ.λπ. με βάση τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η συνέπεια των πελατών είναι το «κλειδί» για το μέγιστο αριθμό δόσεων.
Είναι απαραίτητο, μαζί με τις δόσεις, να εξοφλούνται και οι τρέχοντες λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού εμπρόθεσμα.
Επίσης, η ΔΕΗ τονίζει ότι σε περίπτωση μη τήρησης διακανονισμού, προκειμένου ο πελάτης να αποφύγει τις προβλεπόμενες συνέπειες ανά Κατηγορία Πελατών (όπως τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής) θα πρέπει να καταβάλει άμεσα τις δόσεις που όφειλε να είχε αποπληρώσει, καθώς και τους τρέχοντες λογαριασμούς που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι, ώστε να συνεχίσει να ισχύει ο διακανονισμός για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα.
Εξαιρείται η Κατηγορία των Ευάλωτων Οικιακών Πελατών, για την οποία ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας. Ειδικότερα για τους Ευάλωτους πελάτες με βαθμό συνέπειας «1» έως και «5» η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ.
«Μάστιγα» η ρευματοκλοπή
Μείζον θέμα για την Επιχείρηση θεωρείται και η ρευματοκλοπή. Από πέρυσι τον Νοέμβριο έως τον Αύγουστο υπολογίζεται ότι «πιάστηκαν στα πράσα» 5.500 καταναλωτές και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υποβάλει 2.000 μηνύσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές από τις υποθέσεις αφορούν στα ακριβά προάστια της Αθήνας από εύπορους πελάτες που κλέβουν τη ΔΕΗ, τις περισσότερες φορές με τη βοήθεια τεχνικών από τις εργολαβικές εταιρείες που έχει η Επιχείρηση.
Για παράδειγμα, στα βόρεια προάστια εμφανίστηκε τεχνικός ο οποίος έναντι αμοιβής κατάφερνε να «ρίχνει» την κατανάλωση του ρεύματος σε βίλες πλουσίων. Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθη 51χρονος ο οποίος παρενέβαινε, έναντι αμοιβής, σε μετρητές της ΔΕΗ χρησιμοποιώντας ειδική συνδεσμολογία που τοποθετούσε στον μετρητή, με σκοπό να μην καταγράφεται η ηλεκτρική ενέργεια και ο καταναλωτής να μην πληρώνει το ποσό που του αναλογεί.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού, κατ' εξακολούθηση, τελεσθείσα από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του κατασχέθηκε εξειδικευμένος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε, ίδιος με αυτόν που βρέθηκε στους μετρητές που είχε παρέμβει.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Επιρρίπτει ευθύνες στον Π. Λαφαζάνη
Ευθύνες κατά του Π. Λαφαζάνη για την έκρηξη στα 2,2 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ επιρρίπτει εμμέσως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης.
Ταυτόχρονα, ζήτησε από τη ΔΕΗ να χαμηλώσει το όριο των απλήρωτων λογαριασμών για την αποκοπή παροχής, σήμερα είναι στα 1.000 ευρώ, αλλά και να μη διακόπτεται το ρεύμα στους αγρότες, καθώς δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σκουρλέτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υπουργού με στελέχη της ΔΕΗ, καταγράφηκαν ως «μελανά σημεία οι περιγραφές για τις καταχρηστικές συμπεριφορές πελατών που κατορθώνουν να αποφεύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους εκμεταλλευόμενοι το συνολικότερο πνεύμα ανοχής του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν πρωτίστως για κατηγορίες πελατών οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα κόστη κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους. Πρόκειται για πρακτική η οποία χειροτερεύει την κατάσταση για τους πλέουν αδύναμους και την Επιχείρηση, επιδρώντας αρνητικά στα περιθώρια άσκησης διαφορετικής πολιτικής είσπραξης οφειλών από τη ΔΕΗ». Η αναφορά αυτή κύκλων του υπουργού ερμηνεύεται ως αιχμή κατά του προκατόχου υπουργού Π. Λαφαζάνη.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα