Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα για την τύχη του ΑΔΜΗΕ μετά και την απαίτηση που όπως αποκάλυψε το “Energypress” έχουν εγείρει οι δανειστές, να δοθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτη, ο οποίος και θα μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει.
Πρόκειται για όρο που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καθώς “βάζει από το παράθυρο” θέμα απώλειας του ελέγχου του Δημοσίου επί των δικτύων.
Με την ελληνική πλευρά να θεωρεί την απαίτηση των δανειστών ως “casus belli” και αιτία για νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, γίνεται σαφές πως η συνάντηση που θα έχει ο ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους των θεσμών κάποια στιγμή μέσα στη εβδομάδα (έως χθες δεν είχε καθοριστεί ακόμη η ακριβής ημέρα), αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η κυβέρνηση θεωρεί παράλογη την απαίτηση του κουαρτέτου, και προβάλλει ως επιχείρημα ότι το ιδιωτικό μάνατζμεντ δεν είναι καλύτερο από εκείνο του Δημοσίου. Φέρνει ως παράδειγμα τις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ) καθώς και το γεγονός ότι οι μεγάλες χρηματοδοτικές συμβάσεις που έχει μέχρι σήμερα υπογράψει η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων είναι με δημόσιες εταιρείες, και όχι ιδιωτικές.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στην άποψή τους, τότε η ελληνική πλευρά θα πολεμήσει το θέμα μέχρι τέλους όπως στη περίπτωση των “κόκκινων δανείων”.
Προς το παρόν, αυτό που η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ, είναι ότι απομακρύνθηκε από το τραπέζι η ιδιωτικοποίηση. Εχει γίνει δεκτή η λύση της δημιουργίας τρίτης εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν τα πάγια του σημερινού ΑΔΜΗΕ και στην οποία το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών (ακόμα και πάνω από 51%). Ωστόσο, πέραν της απαίτησης των θεσμών η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί (ο νέος ΑΔΜΗΕ) να μην βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Ενέργειας αλλά του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές επιμένουν και να παραχωρηθεί το management στον ιδιώτη που θα μπεί ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει.
Πρόκειται για κάτι που από την αρχή η ελληνική πλευρά ήθελε πάση θυσία να αποφύγει, δηλαδή την είσοδο έστω και με μειοψηφικό ποσοστό, ιδιωτών στην εταιρεία, καθώς θεωρεί ότι έτσι στην ουσία, το Δημόσιο χάνει τον έλεγχο επί των δικτύων.
Τα χρονικά περιθώρια ωστόσο στενεύουν. Οπως και για τα άλλη εκκρεμή θέματα, έτσι και με τον ΑΔΜΗΕ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η άτυπη μετάθεση των προθεσμιών δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μία- δύο εβδομάδες.
Το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική πλευρά κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους θεσμούς, θα παρουσιάσει κάποιου είδους “αντιπρόταση” για τα σημεία όπου δεν υπάρχει ακόμη κοινός τόπος, όπως στην περίπτωση του ιδιωτικού μάνατζμεντ, δίχως φυσικά να μπορεί κανείς να εκτιμήσει κατά πόσο εκείνοι θα πεισθούν.
Υπόλοιπες εκκρεμότητες
Πέραν του ΑΔΜΗΕ, στα υπόλοιπα ζητήματα λίγο -πολύ υπάρχει κάποια πρόοδος. Στο θέμα των "Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος", όλα δείχνουν ότι ο προσωρινός μηχανισμός θα πάρει “παράταση” τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, χρόνος που εκτιμάται ότι είναι ικανός ώστε να πάρουν σάρκα και οστά οι νέες συνθήκες στη χονδρεμπορική που θα καταστήσουν εφικτές τις δημοπρασίες.
Κι αυτό, έπειτα από την παραδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί να έχει προετοιμάσει και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος "μόνιμος μηχανισμός ευελιξίας".
Οσο για την αποζημίωση του 2015, οι ιδιώτες παραγωγοί μάλλον θα πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν πρόκειται να λάβουν χρήματα, με δεδομένο το μπλόκο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την αναδρομικότητα των προσωρινών ΑΔΙ.
Αναφορικά με το μηχανισμό της διακοψιμότητας, η απόφαση είναι έτοιμη, και μέχρι πριν από μερικές ημέρες, η πρόθεση ήταν να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας από τον Π. Σκουρλέτη σε κλειστή συνάντηση που θα έχει με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα, και αυτούς που κερδίζουν (ΕΒΙΚΕΝ) και εκείνους που θίγονται (ΕΣΗΑΠΕ).
Τέλος, αναφορικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η ελληνική πλευρά αναμένει ακόμη το σχολιασμό της Κομισιόν πάνω στη πρότασή της. Το σκεπτικό της ελληνικής πρότασης είναι ότι η άμεση μείωση κατά 25% του μεριδίου της ΔΕΗ δεν συνιστά δεσμευτικό στόχο. Αντίθετα ο στόχος που πρέπει να εφαρμοστεί δεν είναι άλλος από τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το 2020.
“Αυτό που θα συμφωνήσουμε μαζί τους θα είναι ο μηχανισμός, και ο Οδικός Χάρτης. Εμείς από τη πλευρά μας έχουμε προτείνει να ξεκινήσουμε σταδιακά και μετρημένα με ένα μικρό πακέτο δημοπρατούμενης λιγνιτικής ενέργειας. Όταν τους είχαμε παρουσιάσει την πρόταση, η αρχική τους αντίδραση ήταν θετική”, λένε πηγες του υπουργείου.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου