Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Πήραμε ένα μήνα προθεσμία από το κουαρτέτο για να κλείσουμε τα θέματα ΑΔΜΗΕ και NOME

Ελάχιστα βήματα έγιναν επί της ουσίας κατά τις συναντήσεις που είχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου την Τετάρτη και τη συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία υπό τον Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία των ελληνικών θέσεων για δύο κύρια θέματα. Τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες τύπου NOME.

Όσον αφορά τις δημοπρασίες, μετά την παρουσίαση της ελληνικής πρότασης συμφωνήθηκε να δουλέψουν οι δύο πλευρές από κοινού το τελικό μοντέλο ώστε να μη χαθεί χρόνος και σε ένα μήνα να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν και τους υπόλοιπους εταίρους. Άποψη του ΥΠΕΝ είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία των αρμόδιων διευθύνσεων της Κομισιόν (DG Energy και DG Com), καθώς τα θέματα της πρόσβασης στο λιγνίτη και της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής αγοράς δεν αποτελούν μόνον μνημονιακή δέσμευση αλλά και υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε.


Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει συμφωνία στην ερμηνεία που δίνει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την οποία η βασική δέσμευση είναι να έχει μετακινηθεί το 50% των πελατών της ΔΕΗ μέχρι το 2020, ενώ για τη μετακίνηση του 25% δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Ο ΑΔΜΗΕ

Σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, η συζήτηση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός τον οποίο προτάσσει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, η προοπτική πώλησης του ΑΔΜΗΕ δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Η ελληνική πρόταση επί της οποίας θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, με άγνωστη βεβαίως την κατάληξη, στηρίζεται στις εξής παραδοχές:

·         Τα πάγια του σημερινού ΑΔΜΗΕ (που ως γνωστόν είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ), αποσπώνται και δημιουργείται μια νέα εταιρεία, ο νέος ΑΔΜΗΕ.

·         Ο νέος ΑΔΜΗΕ θα είναι δημόσια ιδιοκτησία, και θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Το δημόσιο θα έχει τουλάχιστον το 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα μπορούσε να είναι και ιδιοκτησία της ΔΕΗ ως κατόχου προνομιούχων μετοχών (χωρίς ψήφο στη Γενική Συνέλευση).

·         Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό να παραμείνει η ΔΕΗ με 49% ή οποιοδήποτε ποσοστό, ο έλεγχος της νέας εταιρείας δεν μπορεί να ανήκει στο Υπουργείο που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, δηλαδή στο Υπ. Οικονομικών. Σε αυτή την περίπτωση η νέα εταιρεία θα εποπτεύεται από το υπ. Ενέργειας.

·         Η αποπληρωμή της ΔΕΗ για τα πάγια που θα χάσει, δεδομένου ότι το δημόσιο δεν έχει ρευστό για να πληρώσει, μπορεί να γίνει με ανταλλαγή μετοχών (swaps) άλλων εταιρειών στις οποίες έχει συμμετοχή το δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι αυτά αποτελούν τα στοιχεία της ελληνικής πρότασης. Μένει να φανεί στην εξέλιξη των συζητήσεων ποιες θα είναι οι απαιτήσεις των δανειστών. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι το κουαρτέτο έχει εγείρει την απαίτηση να δοθεί το μάνατζμεντ του νέου ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη, ο οποίος και θα μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα