Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

"Καίγονται" για βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας οι τράπεζες

Της Νένας Μαλλιάρα
Τεράστια οφέλη για τις συνθήκες ρευστότητας και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους, αναμένουν οι τράπεζες από τις αλυσιδωτές κινήσεις από πλευράς ΕΚΤ, μετά την θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όπως υπολογίζουν το ετήσιο κόστος χρηματοδότησής τους μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα τους δώσει τεράστια ανάσα ρευστότητας και ευχέρεια κινήσεων για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας.

Οι συνθήκες ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησαν να επιδεινώνονται περίπου ένα χρόνο πριν, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου 2015 η ΕΚΤ είχε άρει το waiver, δηλαδή την κατ΄ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (τα οποία είχαν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση) για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. 


Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα σταμάτησαν να γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ, καθώς η χώρα βρισκόταν εκτός προγράμματος και άρα με το ένα πόδι εκτός ευρώ, ανάγκασε τις τράπεζες να στραφούν στον ακριβό δανεισμό του ELA. Ο δανεισμός αυτός συνεχίζεται μέχρι σήμερα ως σχεδόν αποκλειστική πηγή ρευστότητας. Ωστόσο, η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA έχει μειωθεί κατά περίπου 18,3 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο, οπότε η κυβέρνηση υπέγραψε το νέο πρόγραμμα με τους δανειστές, μέχρι σήμερα. 

Σημειώνεται ότι στο διάστημα από την άρση του waiver μέχρι την επιβολή των capital controls (δηλ. την περίοδο από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 29 Ιουνίου 2015), οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αλματώδη δανεισμό από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), ο οποίος από 9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014, εκτινάχθηκε στα 89 δισ. ευρώ. Σήμερα ο δανεισμός μέσω ELA ανέρχεται στα 71,8 δισ. ευρώ και έχει κόστος επιτοκίου 1,55%.

Όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, η εξομάλυνση της ρευστότητας με χαμηλότερου κόστους δανεισμό απευθείας από την ΕΚΤ (με κόστος 0,05%), θα διευκολύνει και τον στόχο των τραπεζών να μειώσουν τον ακόμη ακριβότερο δανεισμό από τα ομόλογα του πυλώνα ΙΙ Αλογοσκούφη. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο συγκεκριμένος στόχος τέθηκε σε προτεραιότητα κατά τις παρουσιάσεις που είχαν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στους αναλυτές ξένων οίκων ενόψει της αναζήτησης κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές. Τα ομόλογα του πυλώνα ΙΙ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε 27,8 δισ. ευρώ και έχουν επιτόκιο 3,05%. 

Στο θέμα της ρευστότητας και στη διασύνδεσή της με την αξιολόγηση του προγράμματος, αναφέρθηκε σήμερα και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Όπως είπε, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης. "Είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις ("waiver”) και θα επιτρέψει την πολύ πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ θα καταστήσει δυνατή και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ", συνόψισε ο διοικητής της ΤτΕ τα αναμενόμενα οφέλη για τη ρευστότητα των τραπεζών.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα