Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Αγωγός και καλώδιο ηλεκτροδότησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στο επίκεντρο της τριμερούς

Ιστορική χαρακτήρισαν την συνάντηση Νετανιάχου και Αναστασιάδης – Στις ενεργειακές συμφωνίες αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στη λύση του Κυπριακού

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ συμφώνησαν την Πέμπτη οι τρεις χώρες, κατά την τριμερή συνάντηση τους, στη Λευκωσία.


Ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «ιστορική» συμφωνία, διευκρινίζοντας μάλιστα πως ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί συχνά την συγκεκριμένη λέξη, ενώ μίλησε για  τη δημιουργία μιας τριμελούς επιτροπής που θα εξετάσει δυνατότητες δημιουργίας αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και τη Κύπρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Ο  κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμη και στη μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο που θα ενώνει την χώρα του με τη Κύπρο και την Ελλάδα. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε επίσης ιστορική την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και τόνισε πως εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο ηλεκτρισμός θα παράγεται από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές, είπε ο κ. Αναστασιάδης και υπογράμμισε ότι στόχος της τριμερούς είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της συνεργασίας των κρατών.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «παραμένουμε τόνισε ο Πρόεδρος σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση ενεργειακών και άλλων δικτύων συνδεσιμότητας σε διάφορους τομείς, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο «γέφυρας» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως η Ελλάδα προσβλέπει σε λύση του προβλήματος χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, ενώ τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους και στενότερης συνεργασίας του Ισραήλ με την ΕΕ.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα