Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Tι ζητούν οι επενδυτικοί κολοσσοί από κυβέρνηση, επιχειρήσεις, τράπεζες

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Με κύρια αποστολή να σχηματίσουν -εκ του σύνεγγυς- μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα της πορείας των πραγμάτων στην Ελλάδα και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης από τους θεσμούς, των εκκρεμοτήτων στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και των παρεμβάσεων στο σκέλος των "κόκκινων δανείων”, στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα ομάδα επενδυτικών κολοσσών.
Με επικεφαλής τον Prem Watsa της Fairfax Financial Holdings, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους επίσης γνωστούς για τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις John Paulson και Wilbur Ross, καθώς και εκπροσώπους mega-funds του βεληνεκούς των Capital, Fidelity, Wellington, Brookfield, Highfields και Mackenzie, οι ξένοι επενδυτές θα πραγματοποιήσουν διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Δεδομένου του μεγέθους των κεφαλαίων που εκπροσωπούν (μόνο τα funds των Watsa, Paulson, Ross διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων), της στρατηγικής σημασίας των τοποθετήσεων που έχουν πραγματοποιήσει σε ελληνικά assets, τραπεζικούς ομίλους και επιχειρήσεις, αλλά και της αναγκαιότητας να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό ως επενδυτικός προορισμός, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε είχε υποδεχθεί τον Prem Watsa δις στο Μέγαρο Μαξίμου κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Στην ατζέντα των ραντεβού περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήσεις με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου καθώς και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διοικήσεις και τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζικών ομίλων και των εταιρειών στους οποίους έχουν λάβει θέση στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Χρονικά, η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κυβέρνηση, με το θέμα της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας με τους πιστωτές να βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς απαιτεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις και προϋποθέτει κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Παράλληλα, το προσφυγικό εξελίσσεται με δυσμενείς όρους, οδηγώντας σε επαπειλούμενη "καραντίνα" της Ελλάδας από τον Χώρο Σένγκεν, με άμεσες οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Συγχρόνως, στο εσωτερικό δοκιμάζεται η κυβερνητική ικανότητα να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς και η βούληση να ψηφιστούν από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι ξένοι επενδυτές επιθυμούν να διαπιστώσουν τα περιθώρια αντοχής των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει υπό τη σκιά της παρατεταμένης ύφεσης, να βεβαιωθούν για τις προοπτικές τους και να μεταφέρουν μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης στις διοικήσεις τους. 
Η κυριότερη, όμως ανησυχία για τους επικεφαλής των ξένων funds που έχουν στρατηγικές τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (Eurobank, Alpha, Πειραιώς) συμμετέχοντας στην τελευταία κρίσιμη ανακεφαλαιοποίησή του καθώς και σε εταιρείες του μεγέθους της Μυτιληναίος, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Eurolife και Praktiker, σχετίζεται με μια σειρά κυβερνητικών πράξεων ή παραλείψεων που οδηγούν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στην ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, υδατοδρόμια, κ.α.). Υπό το πρίσμα αυτό, η επίσκεψή τους συνοδεύεται από αμφιβολία για την τύχη των τοποθετήσεών τους στην Ελλάδα και υπάρχει διάθεση να ζητηθούν διαβεβαιώσεις αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τόνωση της ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο οποίος ανέφερε πως "είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να συνεννοηθούν και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, που θα δημιουργήσει επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και άνοδο του βιωτικού επιπέδου". 
Για τον επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, αντίστοιχα, η Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Πραγματοποιώντας το πρώτο deal στη χώρα εν μέσω της καταιγίδας ενός πιθανού Grexit, το καλοκαίρι του 2012 αποκτά ποσοστό της Eurobank Properties, νυν Grivalia. Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2013, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής διάβαινε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν βλέπει την Ελλάδα ευκαιριακά, αλλά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το ίδιο μήνυμα μετέφερε και στις αρχές του 2014, όταν συναντήθηκε με τους κ.κ. Δραγασάκη και Σταθάκη, αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάιο. Ακολούθησε η απόφαση της Fairfax να ηγηθεί ως anchor investor ομάδας επενδυτών, στην οποία συμμετείχαν οι Brookfield Asset Management, Capital Group, Mackenzie Funds, Fidelity Funds και η WLR Funds, συμμετέχοντας με κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ στην Eurobank και η πρόσφατη εξαγορά του 80% της ασφαλιστικής Eurolife, πέραν των συμμετοχών σε Grivalia, Μυτιληναίο και Praktiker Hellas. 
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Watsa είχε βρεθεί ξανά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από τους στενότερους συνεργάτες του, υψηλόβαθμα στελέχη των Στρατηγικών Επενδύσεων της Fairfax Financial Holdings και εκπροσώπους των επενδυτικών κεφαλαίων με τα οποία συνεργάζεται ο καναδικός όμιλος, προκειμένου να εορταστούν στη χώρα μας τα 30 χρόνια ζωής του επενδυτικού ομίλου. 
Nikos.chrissikopoulos@capital.gr capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα