Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η συμβιβαστική πρόταση για το αφορολόγητο και την κλίμακα

του Σπύρου Δημητρέλη

Σε νέα πρόταση για το ύψος του αφορολόγητου ορίου, βάζοντας ακόμη περισσότερο νερό στο κρασί της, προχώρησε η κυβέρνηση την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να επιτύχει συμφωνία για το σκέλος της φορολογίας εισοδήματος. Εις μάτην όμως καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατά σταθερή στάση για μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, που είχε αποτέλεσμα και τη χθεσινή εμπλοκή με την ανταλλαγή καυστικών διαρροών μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Οικονομικών με μια "βαρουφάκειας" χροιάς διαρροή υποστήριξε ότι οι θέσεις του Ταμείο θα δημιουργούσαν υπαρξιακό πρόβλημα σε κορυφαίους και ιστορικούς οικονομολόγους όπως ο Κέινς και ο Φρίντμαν και το Ταμείο να απαντά ότι τέτοιου είδους διαρροές δεν βοηθούν στο να είναι εποικοδομητική η διαπραγμάτευση.
Πριν δημοσιοποιηθεί το πολεμικό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Ταμείου, το υπουργείο Οικονομικών είχε βάλει στο τραπέζι τη νέα πρότασή του για το αφορολόγητο που προέβλεπε:
- τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ που είναι στη σημερινή φορολογική κλίμακα στα 2.000 ευρώ. Από τη μείωση αυτή προκαλείται υποχώρηση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στα περίπου 9.050 ευρώ. Στην πράξη η μείωση αυτής της έκπτωσης έπαιρνε 100 ευρώ από όλους τους φορολογούμενους που δηλώνουν εισόδημα πάνω από τις 9.000 ευρώ.
-μια νέα φορολογική κλίμακα η οποία αυξάνει σημαντικά το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Η πρόταση για την κλίμακα έχει την εξής μορφή - Ως 20.000 ευρώ: 22%,  20.000- 30.000 ευρώ: 29%,  30.000- 40.000 ευρώ: 37%,  40.000 ευρώ και πάνω: 47%.
Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης κατέβαζε το αφορολόγητο όριο στα 9.330 ευρώ η οποία όμως είχε απορριφθεί από το Ταμείο ενώ απερρίφθη και η δεύτερη. Το ΔΝΤ απαιτεί το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ προκειμένου να μετριασθεί η επιβάρυνση στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα η οποία αποτελεί αντικίνητρο για εργασία και κίνητρο για φοροδιαφυγή.
Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στο πεδίο της φορολογίας εισοδήματος έχει επέλθει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ευελπιστούν ότι το Ταμείο θα προσεγγίσει τελικά τις ελληνικές θέσεις και θα υπάρξει συμφωνία. Πρόκειται, ωστόσο, για ελπίδες που μάλλον δύσκολα θα πραγματωθούν καθώς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ο ρόλος του ταμείου είναι κομβικός και χωρίς τη συγκατάθεσή του ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα