Πρώιμες κουβέντες που χρειάζονται πολυ δουλειά ακόμη για να πάρουν σάρκα και οστά, κάτι που στη καλύτερη περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2017 χαρακτηρίζουν τα σχέδια Σκουρλέτη για συμπράξεις ΔΕΗ-ιδιωτών στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.
Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις και να πείσει τη ΓΕΝΟΠ πως έχει αποτρέψει οριστικά τα σενάρια για πώληση μονάδων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλλιεργεί προσδοκίες ότι η συζήτηση ΔΕΗ- Elpedison είναι ώριμη, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, και πως το σχέδιο έχει όλες τις προοπτικές προκειμένου να τρέξει.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις, σχολιάζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το θέμα ο υπουργός έχει μια δόση υπερβολής, μπορεί να έχει γίνει με τη ΔΕΗ μια κουβέντα και για τα υδροηλεκτρικά που θα συμπεριληφθούν στο πρώτο σχήμα, τίποτα όμως περισσότερο, όλη η συζήτηση βρίσκεται απλά σε μια φάση κατανόησης.
Χρονικά επομένως δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει κανείς για "οδικό χάρτη", λένε οι ίδιες πηγές. Χώρια, που δεν έχει εξασφαλιστεί το σημαντικότερο όλων, η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, προς την οποία δεν έχει φυσικά αποσταλεί το αίτημα, αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΗ και το σχήμα Edison-ΕΛΠΕ-Ελλάκτωρ. Επειτα, το μεν υπουργείο μπορεί να επιχειρεί να "σπρώξει" το θέμα, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο με τη ΔΕΗ, η οποία κινείται με πιο αργούς ρυθμούς και τη στιγμή αυτή η συζήτηση αφορά το κατά πόσο θα δεχτεί να συμπεριληφθούν στο σχήμα και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Επομένως ; Επομένως το πολύ καλό σενάριο είναι ότι κάπου γύρω στο φθινόπωρο η κουβέντα για το πρώτο σχήμα ΔΕΗ-ιδιωτών θα έχει πάρει μια συγκεκριμένη μορφή, το πιθανότερο ωστόσο είναι πως το εγχείρημα να ξεδιπλωθεί εντός του 2017, με άλλον πιθανώς υπουργό Ενέργειας στη θέση του Π. Σκουρλέτη.
Το εγχείρημα είναι αρκετά περίπλοκο. Τα δύο μέρη πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν στα βασικά, μετά να καταρτίσουν ένα πρώτο σχέδιο συνεργασίας, να το αποστείλουν στη DG Com, να περιμένουν την απάντηση, και μόλις τη λάβουν να περάσουν σε πιο ουσιαστικές και τεχνικές συζητήσεις, μαζί με θέματα όπως εργασιακά, μισθολογικά, με τη συμμετοχή φυσικά και της ΓΕΝΟΠ.
Οταν η ΔΕΗ τα βρει οριστικά με τους Γάλλους, τότε θα πρέπει :
-Πρώτον, να αποφασίσει ποια περιουσιακά της στοιχεία θα εντάξει στη κοινή αυτή εταιρεία.
-Δεύτερον, να τα αποτιμήσει (προφανώς ο αποτιμητής θα επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού).
-Τρίτον, με βάση την αποτίμηση να καθορίσει και το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία. Αν για παράδειγμα η μονάδα ή οι μονάδες που θα εισφέρει στο σχήμα αξίζουν 30% επί του συνόλου των παγίων που θα απαρτίζουν τη νέα εταιρεία, αυτό θα είναι και το μερίδιό της.
-Τέταρτον, να φέρει το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση.
Το θετικό είναι ότι η ΓΕΝΟΠ φαίνεται να έχει πιστεί πως οι συμπράξεις με ιδιώτες αποτελούν τη λιγότερη κακή λύση, και άρα μονόδρομο για τη ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ υπό τον Γ. Αδαμίδη έχει συζητήσει το θέμα τόσο εσωτερικά όσο και με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη, και το αντιμετωπίζει σαν μια αναγκαστική λύση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ακριβώς όμως επειδή το σύστημα της ΔΕΗ, από τους συνδικαλιστές, και τα στελέχη μέχρι τη διοίκηση, "σύρεται" σε αυτή τη λύση δίχως η ίδια να τη πολυπιστεύει, αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προσκόμματα, καθυστερήσεις ή και απρόοπτα.
Τέλος, αναφορικά με τις διαρροές από το υπουργείο πως ενδιαφέρον για συμπράξεις με τη ΔΕΗ έχει εκδηλωθεί εκτός από τους Γάλλους, και από Αμερικανούς, Ρώσους και Ισραηλινούς, η αγορά κρατά μικρό καλάθι.
Θεωρεί πως ακόμη και αν εκπρόσπωποι εταιρειών από τις χώρες αυτές (όπως π.χ. από τη Gazprom) έχουν κατά καιρούς χτυπήσει την πόρτα του κ. Σκουρλέτη, το ενδιαφέρον αυτό απέχει πολύ από τη διάσταση που επιχείρησαν να δώσουν πηγές του υπουργείου. Η επικρατούσα άποψη είναι πως η διαρροή περί "αφθονίας ενδιαφερομένων" δεν έχει ουσία παρά εξυπηρετεί περισσότερο πολιτικές ανάγκες, όπως το να δείξει πως κάτι κινείται στο χώρο των επενδύσεων ή να πιέσει την Edison να σπεύσει, αφού "περιμένουν και άλλοι στον προθάλαμο".http://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου