Από τους Χάρη Φλουδόπουλο και Δημήτρη Δελεβέγκο
Ένα πακέτο 27 αποκρατικοποιήσεων που έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές –και στο οποίο περιλαμβάνονται νέες απαιτήσεις και επίσπευση πωλήσεων που είναι σε... "ύπνωση"– βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή και την αποτυχία να κλείσει η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η πλευρά της Κομισιόν στις πρόσφατες συζητήσεις συνέδεσε το θέμα του χρέους με την πρόοδο στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, κάτι που αποκαλύπτεται και από το έγγραφο-πρόταση συμφωνίας που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις από τους ευρωπαϊκούς "θεσμούς". Όπως προκύπτει από το κείμενο που κόμισαν οι ευρωπαϊκοί "θεσμοί" στο τραπέζι των συζητήσεων, υπάρχει ένα χάσμα που δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και της κυβέρνησης.
Και αυτό, καθώς οι απαιτήσεις για το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων ακουμπούν στην καρδιά των κυβερνητικών "κόκκινων γραμμών", όπως συμβαίνει με τη νέα απαίτηση για πώληση του 51% της ΔΕΗ. Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι ευρωπαϊκοί "θεσμοί" έχουν την πλήρη υποστήριξη του ΔΝΤ, το οποίο θέτει ακόμα σκληρότερους δημοσιονομικούς στόχους.
"Θα έχουμε πρόβλημα"
Η εμπλοκή ομολογήθηκε εμμέσως και από δηλώσεις υπουργών, όπως του καθ' ύλην αρμόδιου επί των ενεργειακών, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος, στο περιθώριο των συναντήσεων με τους "θεσμούς" στο Χίλτον, δήλωνε ότι, εφόσον επιμείνουν στις αποκρατικοποιήσεις, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι "σκληροπυρηνικοί" υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν μπει στο στόχαστρο των "θεσμών", όπως οι Χ. Σπίρτζης και Θ. Δρίτσας, οι οποίοι επιμένουν να θέτουν εμπόδια ακόμα και στις συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις, πολλώ δε μάλλον σε ένα νέο ευρύτερο πρόγραμμα, με εμβληματικές πωλήσεις στους τομείς των υδάτων, της ενέργειας, των υποδομών και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Μάλιστα, η στάση των συγκεκριμένων υπουργών αποτελεί τροχοπέδη, καθώς οι "θεσμοί" διαπιστώνουν ότι ακόμα και σε υπογεγραμμένες συμβάσεις μπαίνουν διαρκώς εμπόδια και επιχειρούνται καθυστερήσεις.
Δέσμευση-"βόμβα"
Το έγγραφο-πρόταση συμφωνίας περιλαμβάνει για πρώτη φορά, και μάλιστα ως βασικό παραδοτέο, δέσμευση-"βόμβα" για την πώληση του 51% της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στη μεταβίβαση του 34% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήδη κατέχει το 17%, δηλαδή στο Ταμείο θα περάσει το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου προς "αξιοποίηση", δηλαδή προς πώληση. Μαζί στο σφυρί βγάζουν οι δανειστές και το 40% του ενεργού παραγωγικού δυναμικού, περιλαμβανομένων όλων των assets που περιγράφονται στην περίφημη "μικρή ΔΕΗ". Μόνο που, με βάση την αναθεωρημένη πρόταση των "θεσμών", θα πουληθούν περισσότερες μονάδες (40%, αντί για 30% που προέβλεπε η "μικρή ΔΕΗ").
Η περίπτωση της ΔΕΗ δεν είναι η μόνη στις απαιτήσεις που τέθηκαν από τους δανειστές στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων. Με βάση την πρόταση των "θεσμών", ζητείται επίσης η επίσπευση των πωλήσεων για ΕΥΔΑΠ, Ελληνικό, Αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΛΘ και άλλα ακίνητα.
Πρόκειται, εάν συμπεριληφθούν και ορισμένα ακίνητα ή εκτάσεις για αξιοποίηση, για συνολικά 27 πωλήσεις, που η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει το καλοκαίρι να "κρύψει" στο παράρτημα της συμφωνίας, το λεγόμενο Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους δανειστές, αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω κείμενο είναι εξαφανισμένο στην ελληνική Βουλή, βρίσκεται, ωστόσο, αναρτημένο στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
"Πρέπει να δεσμευτείτε να προχωρήσετε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", λέει το κείμενο της συμφωνίας που παρουσιάστηκε από τους "θεσμούς" και στο οποίο ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα έρθουν έσοδα 1,4 δισ. το 2016, 3,7 δισ. το 2017 και 1,3 δισ. το 2018. Οι εν λόγω αναφορές του κειμένου εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από τη δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, που ζήτησε παράταση και αλλαγές στους στόχους για τα έσοδα.
xaris.floudopoulos@capital.gr, dimitris.delevegos@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου