Του Χάρη Φλουδόπουλου
"Ιστορικής σημασίας" χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε πριν από λίγο ο πρόεδρος της China Cosco Shipping, Xu Lirong, στην ειδική τελετή που πραγματοποιείται στο Ζάππειο επ’ ευκαιρία της υπογραφής της μεταβίβασης του 67% του ΟΛΠ (επένδυση ύψους 368,5 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι την τελετή της υπογραφής φιλοξένησε το γραφείο του Πρωθυπουργού.
Ο νέος ΟΛΠ θα συνεχίσει να πρωτοπορεί για να γίνει ο Πειραιάς κόμβος στη Μεσόγειο, να αυξηθεί ο όγκος των διακινούμενων αυτοκινήτων, να αναπτυχθεί η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να αξιοποιηθεί ο νέος δρόμος του Μεταξιού.
Θα επενδύσουμε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και θα εργαστούμε για να προσελκύσουμε νέα μερίδια στην κρουαζιέρα και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την ακτοπλοΐα. Η επένδυσή μας είναι κάθε άλλο παρά πρόχειρη, είναι εποικοδομητική και βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα προσδώσει κεφάλαια και τζίρους, ανέφερε ο Xu Lirong, ο οποίος χαρακτήρισε το λιμάνι του Πειραιά μαργαριτάρι της Μεσογείου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το διμερές εμπόριο Ευρώπης Ανατολής είναι από τα πιο σημαντικά και το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να παίξει αξιόλογο ρόλο, καθώς "υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στην εξαιρετικά επιτυχημένη επένδυση της Cosco στο ΣΕΜΠΟ σημείωσε ότι εμφάνισε παγκόσμια πρωτιά ανάπτυξης καθώς διακινήθηκαν 3,36 εκατ. teu, ανεβάζοντας το Σταθμό στην 32η θέση παγκοσμίως από 93η το 2010
Την κυβέρνηση στην εκδήλωση παρ’ ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραστεί ο πρωθυπουργός (σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου είχε εκκρεμείς τηλεφωνικές επαφές), εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. Αίσθηση την ίδια στιγμή σημειώνει η απουσία από την εκδήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας.
Επίσης, παρόντες είναι οι Ο. Γεροβασίλη, Δ. Μάρδας και Ελ. Κουντουρά και από την πλευρά της αντιπολίτευσης παραβρίσκονται οι Κ. Χατζηδάκης και Ολ. Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ, καθώς και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.
Ο κ. Δραγασάκης στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις γιατί η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες συνεργασίες στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο εμπόριο. Ανέφερε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα ενίσχυσε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας σε αμοιβαία κοινή βάση η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην πολιτιστική παράδοση, τις ανέφελες ιστορικά σχέσεις των δυο χωρών, και τη στρατηγική σύμπτωση συμφερόντων Ελλάδας – Κίνας.
Επίσης, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας δεν είναι μόνο να αποτελέσει κομμάτι του δρόμου του Μεταξιού για τις κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αλλά να αξιοποιηθεί αμφίδρομα αυτός ο δρόμος για ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου