Η Υπόθεση Βατοπεδίου
Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Αγγέλου, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Τον Γιάννη Αγγέλου αποχαίρετισε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος έγραψε ότι «πάλεψε μέχρι το τέλος με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και δύναμη.´Ετσι θα τον θυμόμαστε. Αξιοπρεπή και αγωνιστή».
Οπως είθισται σ΄αυτή εδώ την Κολομβία των Βαλκανίων ο Γιάννης Αγγέλου-ο οποίος πάλεψε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια τον καρκίνο- έφαγε τόνους λάσπης πριν δικαιωθεί στα δικαστήρια για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Τον Ιούλιο του 2014 η Ελλη Τριανταφύλλου θα γράψει στο Παρασκήνιο:
Η υπόθεση από τη δημοσιοποίηση της οποίας ξεκίνησε ουσιαστικά να «ξηλώνεται το πουλόβερ» της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν αυτή της ανταλλαγής των «φιλέτων» του Δημοσίου με εκτάσεις της Αγιορείτικης Μονής Βατοπεδίου, στη λίμνη Βιστωνίδα. Τον Νοέμβριο του 2010, μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή αποφάσισε την άσκηση δίωξης σε βάρος τριών, των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού. Αντιθέτως, απαλλάχθηκαν οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από την πολιτική σκηνή με μία επιστολή παραίτησης προς τον Κ. Καραμανλή τον Οκτώβριο του 2008 και ουδέποτε επανήλθε. Διατηρεί, ωστόσο, προσωπικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, αν και αποφεύγει κάθε επαφή με τη ζώσα πολιτική και μιντιακή πραγματικότητα.
Μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2011, με ψήφους 5-0, το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι τα αδικήματα για τα οποία έχουν παραπεμφθεί οι κ.κ. Πέτρος Δούκας, Αλ. Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος, για την υπόθεση του Βατοπεδίου είναι παραγεγραμμένα. Οι δύο πρώην υπουργοί Μπασιάκος και Κοντός επανεξελέγησαν βουλευτές ενάμιση χρόνο αργότερα με πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά που, όπως και ο κ. Καραμανλής το 2009, τους συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Και οι τρεις πρώην υπουργοί είχαν μιλήσει για πολιτική τους δίωξη, αποδίδοντας σε σκευωρία του ΠΑΣΟΚ την εμπλοκή του ονόματός τους στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο κ. Δούκας, ωστόσο, λόγω και της μη συμμετοχής του στις εκλογές του 2009 (μαζί με τον κ. Αρ. Παυλίδη) με απόφαση του Κ. Καραμανλή, υπήρξε στη συνέχεια πιο οξύς στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του για την υπόθεση. Μετά από αυτή την περιπέτεια, ο κ. Δούκας επέλεξε την αποχώρησή του από την πολιτική.
Τον περασμένο Οκτώβριο, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε σε δίκη 14 άτομα για την υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, απαλλάσσοντας από το αρχικό κακουργηματικό κατηγορητήριο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου. Οι μόνοι κατηγορούμενοι που συνδέονταν με πολιτικό πρόσωπο ήταν η συμβολαιογράφος σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, επί σειρά δεκαετιών νομικοί εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τις αγωγές του Δημοσίου κατά της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και τραπεζών, εκτιμώντας ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών ακινήτων έναντι παραλίμνιων εκτάσεων στη Βιστωνίδα, ενώ απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου