Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας στο Eurogroup δεν αναμένεται statement agreement – Dijsselbloem: Σωστές οι μεταρρυθμίσεις

Οι δανειστές ζητούν η Ελλάδα να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα και η απαίτηση αυτή δεν έχει αναιρεθεί.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί, παρά τις σαφείς αναφορές της ελληνικής πλευράς για συμφωνία σε βασικά θέματα που αφορούν την αξιολόγηση, δεν είναι βέβαιο ότι σήμερα 22 Απριλίου του 2016 στις 9:15 το πρωί ώρα Ελλάδος που ξεκινάει το Eurogroup στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας θα υπάρξει statement agreement δηλαδή κείμενο συμφωνίας ότι κλείνει οριστικά η αξιολόγηση.

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup ο Dijsselbloem σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι θεωρεί ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος είναι προς την σωστή κατεύθυνση. 
Είναι αληθές ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η αξιολόγηση καθώς όπως έχει αναφερθεί διεξοδικά το αργότερο έως τα μέσα Μαίου του 2016 θα οριστικοποιείτο η συμφωνία...
Τα ενδεχόμενα είναι τα εξής στο Eurogroup να επισημοποιηθεί η πρόοδος αλλά να χρειαστεί πρόσθετος χρόνος ώστε να κλείσει η αξιολόγηση οπότε θα υπάρξει ή έκτακτο Eurogroup στις 26 με 28 Απριλίου την Μεγάλη Εβδομάδα ή η διαδικασία να οριστικοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 17 Μαΐου ώστε να έχει γεφυρωθεί το χάσμα για τα 3 δισεκ. επιπλέον μέτρα και βεβαίως να υπάρξει μια φόρμουλα – χρονοδιάγραμμα για το χρέος. 
Μέχρι αργά χθες 21 Απριλίου αυτό που προέκυπτε από τα δεδομένα ήταν ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα μέτρα 5,4 δισεκ. αλλά όχι για τα πρόσθετα μέτρα 3 με 3,5 δισεκ. που έχουν ζητήσει οι δανειστές. 
Η ελληνική πλευρά ζητάει με τα μέτρα των 5,4 δισεκ. να κλείσει η συμφωνία, να υπάρχει μια ρήτρα που να αναφέρει ότι η Ελλάδα αν αποκλίνει από τους στόχους, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν να πάρει πρόσθετα μέτρα, αλλά να μην τα ψηφίσει τώρα και ταυτόχρονα να πάρει και λύση για το χρέος. 
Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και τα στοιχεία της Eurostat που κατέδειξαν - με βάση τα στοιχεία προγράμματος - πλεόνασμα 0,69%.... 
Οι δανειστές όμως ζητούν να ψηφιστούν προκαταβολικά τα μέτρα δηλαδή τα 5,4 + 3 δισεκ. και ταυτόχρονα το χρέος να κλειδώσει μετά την δεύτερη αξιολόγηση αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρέος με την οριστικοποίηση της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης.... 
Μάλιστα ειδικά για το χρέος μετά τον Schaeuble το γερμανό ΥΠΟΙΚ, υπήρξαν και νέες δηλώσεις. 
Απηχώντας τις θέσεις των Γερμανών, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Α. Stuff δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει πολύ λίγος χώρος για ελιγμούς για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρω επαφών με πολιτικούς παράγοντες όπως ο Moscovici, Hollande και άλλους ζητώντας πολιτική διευθέτηση στην αξιολόγηση αλλά και σαφή δέσμευση για το χρέος στο Eurogroup σήμερα 22 Απριλίου.  
Οι δανειστές ζητούν η Ελλάδα να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα και η απαίτηση αυτή δεν έχει αναιρεθεί. 
Έτσι εξηγείται γιατί μετά τις δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων ότι επήλθε συμφωνία στο ασφαλιστικό….δεν έχει υπάρξει δήλωση άλλου παράγοντα από την πλευρά των δανειστών…που να επιβεβαιώνει την συμφωνία. 
Η «συμφωνία» λοιπόν που υπάρχει αφορά μέρος της αξιολόγησης δηλαδή τα αρχικά 5,4 δισ και το ερώτημα είναι το Eurogroup θα προχωρήσει σε πολιτική διευθέτηση του ζητήματος ή θα αφήσει την αξιολόγηση ανοικτή σε επόμενο Eurogroup ή έως τις 17 Μαίου στην επόμενη αξιολόγηση; 

Το ζήτημα του χρέους είναι ψευδαίσθηση

Η υποτίμηση του ζητήματος του χρέους δεν αφήνει περιθώρια στην ελληνική πλευρά να διεκδικήσει ουσιαστική λύση. 
Οι ευρωπαίοι έχουν απορρίψει haircut, έχουν απορρίψει μείωση επιτοκίων, ειδικά ο ESM το έχει αποκλείσει καθώς το 1% που είναι το επιτόκιο του τρίτου δανείου είναι χαμηλό ενώ δεν συζητούν και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. 
Η ΕΕ και ο ESΜ συζητούν 
1)Επιμήκυνση των δανείων από τα 32,4 χρόνια στα 50 χρόνια δηλαδή επιμήκυνση 17,5 χρόνια 
2)Συζητούν κάποιας μορφής διασύνδεση των δανείων και της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 
Με βάση αυτό το μοντέλο - λύση το όφελος σε ετήσια βάση θα είναι 2,5 δισεκ. 
Το ελληνικό χρέος στα 312 δισεκ. και το ΑΕΠ στα 176 δισεκ. αυτό το ετήσιο όφελος αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση...αποτελεί επικοινωνιακή λύση...όχι βιώσιμη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα