Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Έσοδα ρεκόρ για ΑΔΜΗΕ από τις διεθνείς διασυνδέσεις - Βαρίδι τα capital controls

Σε 57,3 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν το 2015, τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ από δικαιώματα που εισέπραξε για τη χρήση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας με Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Ιταλία.

Πρόκειται για ποσό ρεκόρ που έχει εισπράξει ο ΑΔΜΗΕ από τη διαχείριση του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2014 το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν σε 45 εκατομμύρια και τις προηγούμενες χρονιές κυμαίνονταν σε επίπεδα κάτω έως πολύ κάτω των 35 εκατομμυρίων.


Η εκτίναξη των εσόδων το 2015, αντανακλά την μεγάλη άνοδο του διασυνοριακού εμπορίου και κυρίως των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, κάλυψαν περίπου το 19% της συνολικής ζήτησης.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τάση το 2015 ήταν για πολύ μεγαλύτερες εισαγωγές και για έσοδα χρήσης διασυνδέσεων άνω των 65 εκατομμυρίων, αν δεν επιβάλλονταν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, που περιόρισαν σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, υπέρ της εγχώριας παραγωγής και κυρίως της παραγωγής από φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ από τη δραστηριότητα αυτά ήταν 34 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο 23,34 εκατομμύρια. Το 46% των εσόδων προσέφερε στον ΑΔΜΗΕ η διασύνδεση με τη Βουλγαρία, και μόνο για εισαγωγές, καθώς η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή και επί της ουσίας δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές προς το δίκτυό της. Τα έσοδα από τη διασύνδεση με την ΠΓΔΜ αντιπροσωπεύουν το 20% των εσόδων, με τηνΑλβανία στο 13,5%, την Ιταλία στο 12,85% και την Τουρκία το 7,76%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τη χρήση των διεθνών διασυνδέσεων, αξιοποιείται κυρίως για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε έργα με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι το 2015 τα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 258 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 262 εκατομμυρίων το 2014 και το EBITDA σε 155 εκατομμύρια έναντι 213 εκατομμυρίων.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 35,5 εκατομμύρια, έναντι 69,9 εκατομμυρίων το 2014. Οι μειώσεις των μεγεθών και κυρίως του EBITDA, αποδίδει η διοίκηση στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων σε 103 εκατομμύρια έναντι 51 εκατομμυρίων και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων στην αύξηση των προβλέψεων για κινδύνους στα επίπεδα των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day.gr, 9/5/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα