Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Επιχείρηση επιστροφής στην ομαλότητα για τη Μαρινόπουλος

Σε διαδικασία υλοποίησης εισέρχεται σταδιακά η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές διασώσεις των τελευταίων ετών στη χώρα. 
Σύμφωνα με πηγές που μετέχουν του εγχειρήματος, ήδη έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της προχρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών και ξεκίνησε η αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθοί των υπαλλήλων της Μαρινόπουλος ΑΕ (Ιουλίου και Αυγούστου), των ενοικίων προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που στεγάζουν τα καταστήματα της αλυσίδας. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά και η τροφοδοσία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, αρχικά των υπερμάρκετ και εν συνεχεία των υπολοίπων, και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Το επόμενο σημαντικό βήμα αφορά στην έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από τους πιστωτές (εκτός των υπαλλήλων και των ιδιοκτητών των ακινήτων) που συγκεντρώνουν το 60% των συνολικών οφειλών, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της Μαρινόπουλος στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106β. 
Τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά καθώς η προθεσμία της συζήτησης στο δικαστήριο έχει οριστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου και με αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή μια ολιγοήμερη παράταση. Παράλληλα, δρομολογείται και η υποβολή της αίτησης προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού της αίτησης για την έγκριση της συμφωνίας που αφορά στο σκέλος της συγκέντρωσης. Υπενθυμίζεται η συναλλαγή τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, αναφορικά με τις κυπριακές εταιρείες της αλυσίδας. 
Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr στις 14 Αυγούστου, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης προβλέπει μεταξύ των άλλων νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, κεφαλαιακή ενίσχυση από τη Σκλαβενίτης και "κούρεμα" οφειλών, μέσω νέας εταιρείας που θα συσταθεί. H νέα εταιρεία που θα αναλάβει να "τρέξει" το εγχείρημα, θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Σκλαβενίτης. Σε αυτή θα εισφερθούν οι απαιτήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος.
Για το bail in της Μαρινόπουλος απαιτήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις και η συναίνεση όλων των πλευρών προκειμένου να διασωθεί η προ ετών μεγαλύτερη εταιρεία του οργανωμένου λιανεμπορίου. Πέραν των τραπεζών που δέχθηκαν να αναδιαρθρώσουν το δανεισμό της και να χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία, η Σκλαβενίτης βάζει 125 εκατ. ευρώ σε "φρέσκο χρήμα", εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ αφορούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, ενώ μόλις ολοκληρωθεί το deal θα δοθούν άλλα 60 εκατ. ευρώ, και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2017. Με κεφάλαια συνέδραμε και η οικογένεια Μαρινόπουλος, παρότι στο νέο σχήμα δεν θα έχει μετοχική συμμετοχή.  
Η νέα εταιρεία, θα λάβει δάνειο 360 εκατ. ευρώ με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread, ενώ οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα, το οποίο όπως προβλέπει το σχέδιο, αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.  
Σημειωτέον πως προβλέπεται διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων της Μαρινόπουλος και μεταφορά των δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους στη νέα εταιρεία, ενώ τα χρέη προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία θα πληρωθούν χωρίς "κούρεμα" και σε δόσεις.  
Τέλος, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και πληρωμές προς τους προμηθευτές.Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα