Δημήτρης Κοιλάκος
Τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό για την παραχώρηση δύο τουρκικών ΥΗΣ αποφάσισε η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Δ.Σ. της ΔΕΗ που έγινε στις 13 του μηνός, πέραν της απόφασης για τη δημιουργία θυγατρικής στην Αλβανία, εγκρίθηκε ομόφωνα και η διενέργεια νομικού και οικονομικού ελέγχου (due diligence) των εγγράφων του διαγωνισμού παραχώρησης των ΥΗΣ Menzelet και Kilavuzlu από τη ΔΕΗ και τη θυγατρική της στην Τουρκία.
Οι δύο τουρκικοί ΥΗΣ
Οι δύο ΥΗΣ βρίσκονται στην περιοχή Kahramanmaraş στην Κεντρική Ανατολία, υδροδοτούνται από τον ποταμό Ceyhan και ανήκουν στην EUAS, την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΥΗΣ Menzelet έχει ισχύ 124 ΜW και ο ΥΗΣ Kilavuzlu 54 MW.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκική Διεύθυνση Ιδιωτικοποιήσεων (OBI) ανακοίνωσε την απόφαση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση πέντε υδροηλεκτρικών μονάδων (καθώς και της ακίνητης περιουσίας τους), οι δυο από τις οποίες είναι αυτές για τις οποίες ενδιαφέρεται η ΔΕΗ.
Η μέθοδος που επελέγη είναι η μεταβίβαση των επιχειρησιακών δικαιωμάτων μετά από την κατάθεση κλειστών προσφορών. Ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών για τις δύο αυτές μονάδες έχει τεθεί η 30 Σεπτεμβρίου.
Η θυγατρική της ΔΕΗ στην Τουρκία
Η θυγατρική της ΔΕΗ στην Τουρκία (PPC Electrik Tedarik ve Ticaret Anonim Sirketi) ιδρύθηκε το Μάιο του 2014 και δραστηριοποιείται στο διασυνοριακό εμπόριο από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αφότου έλαβε σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή της χώρας.
Στην εν λόγω θυγατρική η ΔΕΗ κατέχει το 100% των μετοχών, ενώ αντικείμενο της εταιρίας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε με μετοχικό κεφάλαιο περίπου 686.000 ευρώ, ενώ μέσα στο 2014 προέβη σε τρεις αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο αυξήθηκε συνολικά κατά 150%.
Η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής της, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρίας για τη δραστηριοποίηση σε αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Από την άποψη αυτή, όπως είχε σημειώσει το energypress, η τουρκική αγορά θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα για το διασυνοριακό εμπόριο ρεύματος.
Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η ΔΕΗ επιδιώκει να δώσει συνέχεια σε μια σειρά ενέργειες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της επιχείρησης. Στόχος της ΔΕΗ είναι η εξασφάλιση εσόδων από νέες δραστηριότητες και αγορές, έχοντας ως δεδομένο τόσο την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, όσο και το γεγονός ότι, βάσει των συμφωνιών με τους δανειστές, η ΔΕΗ θα χάνει σχεδιασμένα μερίδια στην ελληνική αγορά.
Εξ ου και, όπως είχε γράψει πρόσφατα το energypress, μετά και τη συνεργασία με την κινεζική CMEC, η ΔΕΗ φαίνεται να αναπτύσσει περαιτέρω σχέδια για ενίσχυση της δραστηριοποίησής της στα Βαλκάνια.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου