Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η ώρα των δεσμευτικών προσφορών για τον ΑΔΜΗΕ

Χρήστος Στεφάνου

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους δανειστές την αλλαγή του μοντέλου αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και είχε καταθέσει μια αρκετά σύνθετη εναλλακτική, η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή από τους δανειστές. Τότε είχαν μπει πολλοί αστερίσκοι ως προς το εφικτό του εγχειρήματος, με την επισήμανση ότι πιθανή αποτυχία εφαρμογής της κυβερνητικής πρότασης θα σήμαινε αυτόματα την πώληση του 100% της θυγατρικής δικτύων της ΔΕΗ σε ιδιώτη επενδυτή.


Ένα χρόνο μετά λοιπόν την ουσιαστική αποδοχή του μοντέλου Σκουρλέτη για τον ΑΔΜΗΕ από τους δανειστές και η πώληση του 24% βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς την Τετάρτη υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές των τριών μνηστήρων.

Εάν πιστέψουμε μάλιστα τις προσδοκίες της διοίκησης της ΔΕΗ τότε και οι τρεις υποψήφιοι που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον θα εμφανιστούν την Τετάρτη καταθέτοντας τη δική τους προσφορά διεκδικώντας να μπουν ως μέτοχοι μειοψηφίας με δικαιώματα στο μάνατζμεντ στον ΑΔΜΗΕ.

Πως διαμορφώνεται λοιπόν το σκηνικό δύο μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού;

Καταρχάς τα δύο φαβορί, δηλαδή η ιταλική Terna και η κινεζική State Grid που είχαν δώσει το παρόν και στον προηγούμενο διαγωνισμό που δεν ολοκληρώθηκε, θα καταθέσουν και για το 24% προσφορές. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν και κάποιες επαφές των ιταλών με funds – κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2014 με την καναδική PSP – χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Προφανής στόχος του προξενιού ήταν να κατατεθεί από πλευράς Ιταλών που ενδιαφέρονται προφανώς για τις συνέργειες που δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο στο κομμάτι των δικτύων, μια πιο ανταγωνιστική προσφορά.

Αντίθετα οι εκπρόσωποι State Grid δε χρειάζεται να αναζητήσουν κάποιον εταίρο με μεγάλο επενδυτικό ταμείο, αφού η ίδια η κινεζική εταιρεία διαθέτει τεράστια κεφάλαια που την καθιστούν για πολλούς το ακλόνητο φαβορί για το διαγωνισμό.

Αυτό πράγματι θα ήταν και το πιο προβλέψιμο σενάριο εάν δεν είχαμε – όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα – μια νέα σφήνα στο διαγωνισμό. Ο λόγος για τις επαφές της γαλλικής RTE με την Quebec Hydro έναν πανίσχυρο οργανισμό και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες υδροηλεκτρικών στον κόσμο, με την οποία οι γάλλοι φέρονται να έχουν ανοιχτό επενδυτικό δίαυλο. Εφόσον τελικά η RTE κατέβει με καναδική «στήριξη» στο διαγωνισμό φαίνεται ότι οι κινέζοι θα αποκτήσουν έναν ισχυρό αντίπαλο.

Τα σενάρια αυτά βεβαίως εξελίσσονται προς τέρψιν της ΔΕΗ, η οποία προσβλέπει σε ένα υψηλό τίμημα που θα της δώσει σημαντική ανάσα εσόδων σε μια αρκετά δύσκολη συγκυρία για τη ρευστότητα του ταμείου της. energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα