Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κ. Μητσοτάκης: Να μπει τέλος στην ανακύκλωση της εσωτερικής μας μιζέριας

Του Δημήτρη Γκάτσιου
capital.gr


Το σχέδιό του, που εδράζεται προς την κατεύθυνση μίας γενναίας, όπως τη χαρακτήρισε, φυγής προς τα εμπρός, που έχει ανάγκη η χώρα, παρουσίασε σε Έλληνες επιχειρηματίες στη Σερβία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνέδεσε, μάλιστα, αυτήν την κίνηση με την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στον τόπο, μέσα από την οποία θα προκύψει νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει διαφορετική λογική για την αντιμετώπιση της κρίσης.


"Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια τολμηρή, φιλελεύθερη πρόταση, ικανή να απελευθερώσει τα δεσμά που καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα....Απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Για τη μετατροπή της, από κλειστή και εσωστρεφή οικονομία, σε ανοιχτή και ανταγωνιστική… Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα θέσει τα ζητήματα της αναπτυξιακής πολιτικής σε τελείως διαφορετική λογική. Μια κυβέρνηση, που θα τολμήσει να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα μειώσει την κρατική σπατάλη και θα περιορίσει το κομματικό Κράτος. Έτσι, θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Και μόνο τότε, θα έχουμε αφήσει για τα καλά στο παρελθόν κρατικοδίαιτες λογικές, οι οποίες ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση, την οποία βιώνουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εστιάζοντας στον τομέα της αναδιάρθρωσης των κρατικών υπηρεσιών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως είναι σημαντικό να σκεφτούμε, το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της εξωστρέφειας. "Δεν γίνεται η υποστήριξη του Κράτους να εξαντλείται στις επιχειρηματικές αποστολές, που ακολουθούν ένα πρωθυπουργό στα ταξίδια του. Πρέπει να αντιληφθούμε, με τελείως διαφορετική λογική, τη δουλειά που κάνουν οι πρεσβείες μας και οι εμπορικοί μας ακόλουθοι. Αλλά και "εργαλεία”, όπως το Invest in Greece, που εκτός από το να προσελκύει επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να έχει και μια άλλη όψη: Την υποστήριξη της ελληνικής εξωστρέφειας, ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κλάδο...Στόχος είναι η ανόρθωση της εικόνας της χώρας. Πρέπει να περιοριστεί αυτό που ονομάζουμε "ελληνικό ρίσκο”. Προφανώς, αυτό δεν διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είτε μιλάμε για επαφές με προμηθευτές, είτε για επαφές με τράπεζες. Και αυτό, πρέπει να αλλάξει μια και καλή. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εγκλωβισμένοι έξι χρόνια στην κρίση και να ανακυκλώνουμε την εσωτερική μας μιζέρια”, ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στη Σερβία, ολοκληρώνοντας τη μίνι περιοδεία του σε χώρες των Βαλκανίων. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Tomislav Nikolic, τον πρωθυπουργό, Aleksandar Vucic και τον Πατριάρχη, κ. Ειρηναίο, συγχαίροντας, στις δηλώσεις του, την πρόοδο της γείτονος στις συνομιλίες για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Θα είμαστε ισχυροί υποστηρικτές της προσπάθειας της χώρας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να συγχαρώ, επίσης, τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη θέλησή του να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και να μην υποκύπτει στο λαϊκισμό. Είναι πολύ εύκολο, στις μέρες μας, να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι σαφώς πιο δύσκολο, να προχωράς σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά παράγουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Εκτιμώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών μας δεσμών. Υπάρχει η δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, αλλά και προώθηση των σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν περιθώρια προσέλκυσης περισσότερων Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που ταξιδεύουν στη Σερβία. Το διμερές εμπόριο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένων και των μεγεθών των δύο οικονομιών”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως Ελλάδα και Σερβία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα. Όπως τόνισε, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης. "Συμφωνήσαμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας στην περιοχή”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα