Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

EΡΤ 28 Φορές Ευρώπη :«Μεγάλη τράπεζα. Μεγάλες φουρτούνες»

Η τράπεζα, ήταν πάντα σύμβολο της γερμανικής ισχύος και της επιδίωξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να παραμένει «παγκόσμιος παίκτης». Η Deutsche Bank από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της το 1870 ανοίχτηκε σε βαθιά νερά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, φάνηκε να απειλείται με ναυάγιο, όταν ένα υψηλό πρόστιμο των αμερικανικών Αρχών, για τις δραστηριότητές της την εποχή της κτηματομεσιτικής φούσκας, έδωσε το έναυσμα στις αγορές να ρίξουν κατακόρυφα την τιμή της μετοχής της.

Στο μεταξύ, η μεγάλη φουρτούνα μοιάζει να έχει καταλαγιάσει, αλλά πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο χρειάζεται να αλλάξει, αλλιώς η επόμενη κρίση θα είναι αναπόφευκτη. Και η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ το τελευταίο που θα χρειαζόταν προεκλογικά θα ήταν να βρεθεί αναγκασμένη να παρέμβει για να σώσει και πάλι μία τράπεζα.
Ο Κώστας Αργυρός, με την κάμερα της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», ταξίδεψε σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο, αναζητώντας τα αίτια αυτής της μεγάλης αναταραχής, που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να κλονίσει συνολικά τη γερμανική οικονομία. Δημοσιογράφοι, αναλυτές της αγοράς και οικονομολόγοι εξηγούν γιατί η κρίση του 2008 δεν μας έκανε και τόσο σοφότερους και γιατί ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να παρακάμπτει τις όποιες -έστω δειλές- προσπάθειες της πολιτικής να του θέσει κάποια όρια. Τι απέγιναν οι υποσχέσεις για καλύτερη ρύθμιση των αγορών; Γιατί το εικονικό χρήμα που κυκλοφορεί στον πλανήτη συνεχίζει να είναι πολλαπλάσιο της αξίας των όσων παράγει ο πλανήτης; Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το μοντέλο της τράπεζας που ρισκάρει ασύστολα για να εκτοξεύσει τα κέρδη της και υπάρχει περίπτωση να μπει χαλινάρι σε τέτοιες κερδοσκοπικές δραστηριότητες; Θα μπορέσει ο πλανήτης να αποφύγει την επόμενη μεγάλη φούσκα;

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα