Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

«Μέση λύση» αναζητείται για το θέμα των ποσοτήτων στις δημοπρασίες τύπου NOME – Τι μελετά η κυβέρνηση και τι η ΔΕΗ

Θοδωρής Παναγούλης


Την πρόταση που θα διασφαλίσει τη συμφωνία της τρόικας, έτσι ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση (σε ότι τουλάχιστον αφορά τα ενεργειακά), χωρίς ωστόσο να οδηγηθούν σε δημοπρασία τύπου NOME όλες οι ποσότητες που ζητούν οι δανειστές, αναζητά το ΥΠΕΝ, τη στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί να ενεργοποιήσει την πρότασή της για δημιουργία θυγατρικών στη λιανική προς πώληση.

Η απαίτηση των δανειστών, η οποία έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο συμφωνίας που έχουν δώσει στην κυβέρνηση, για σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων χρόνο με το χρόνο, οδηγεί στο να κατευθυνθεί στις δημοπρασίες NOME το 46% της παραγωγής της ΔΕΗ (ή περίπου το 80% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής) μέχρι το 2019! Συγκεκριμένα περί τις 20 Τεραβατώρες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής από τις περίπου 24 Τεραβατώρες.

Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά, κεντρικό επιχείρημα της οποίας είναι ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται το ποσοστό πελατών που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ βάσει των συμφωνημένων στόχων με τις ποσότητες που βγαίνουν στις δημοπρασίες NOME. Σύμφωνα με την ελληνική άποψη, οι ποσότητες που βγαίνουν στο NOME είναι προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου και ως εκ τούτου πρέπει να καλύπτουν μέρος και όχι το σύνολο του ρεύματος που εκπροσωπούν οι ιδιώτες εναλλακτικοί προμηθευτές. Το υπόλοιπο πρέπει να το παίρνουν - οι προμηθευτές - από την αγορά.

Είναι σαφές βεβαίως ότι η λύση που θα προταθεί από την κυβέρνηση πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών. Προς τούτο συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις προς μια λύση που θα διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των ποσοτήτων, με ρεαλιστικούς όρους παραγωγής, και παράλληλα τη στήριξη του «ανοίγματος» που θα αναπτύσσουν σταδιακά οι προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ποσοτήτων ρεύματος που θα βγαίνουν στις δημοπρασίες είναι, όπως αποκάλυψε το energypress, το «αγκάθι» που δεν επέτρεψε να κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών πριν να φύγουν από την Αθήνα.

Οι δανειστές διατυπώνουν την άποψη ότι πρέπει η ΔΕΗ να 
βγάζει» σωρευτικά κάθε χρόνο τις προγραμματισμένες ποσότητες εκείνου του χρόνου συν τις ποσότητες των προηγούμενων χρόνων. Για παράδειγμα, το μνημόνιο του Μαΐου όριζε τις δημοπρατούμενες ποσότητες ως ποσοστό επί της περυσινής κατανάλωσης, και συγκεκριμένα 8% για το 2016 (460 MWh/h), 12% για το 2017 (675 MWh/h), κ.ο.κ.  

Η τρόικα, ερμηνεύοντας διαφορετικά από την ελληνική πλευρά το νόμο, ζητά από τη ΔΕΗ να δημοπρατήσει σωρευτικά για του χρόνου ποσοστό 20%, δηλαδή τόσο τις ποσότητες του 2017 όσο και εκείνες του 2016, που σημαίνει 1.135 MWh/h. 

Δηλαδή υποστηρίζει πως εκτός από τις 675MWh/h που πρέπει να δημοπρατήσει η ΔΕΗ το 2017, θα πρέπει να βγουν και πάλι οι 460 MWhτου 2016, μόλις τελειώσει η περίοδος παράδοσης των πρώτων. Στο θέμα είχε αναφερθεί το "Energypress" πριν από μερικές ημέρες.

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά επιμένει ότι ούτως ή άλλως υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία θα γίνονται για τις δημοπρασίες απολογιστικά προσαρμογές στο βαθμό που επιτυγχάνονται ή όχι οι ετήσιοι στόχοι τους. Επισημαίνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ανισορροπία, καθώς και ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο η αγορά μπορεί να απορροφήσει τόσο μεγάλες ποσότητες.

Εντούτοις οι δανειστές διαφωνούν, και επιμένουν ότι το ποσοστό της δημοπρατούμενης κάθε χρονιά ενέργειας πρέπει να προκύπτει βάσει της δικής τους ερμηνείας, και σε κάθε περίπτωση να υπολογίζεται σωρευτικά.

Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του τι σημαίνει για τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιφέρει νέες στρεβλώσεις. Τέτοια για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το ενδεχόμενο οι προμηθευτές που αγόρασαν ήδη ρεύμα στην πρώτη δημοπρασία ή θα αγοράσουν στις επομενες, να το εξάγουν, στο βαθμό που οι ποσότητες θα είναι υπεραρκετές για το ρυθμό επέκτασης της εσωτερικής αγοράς.

«Έτοιμες» εταιρείες λιανικής

Ας σημειωθεί τέλος ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ανεξάρτητα από το που θα καταλήξει η συμφωνία για τις δημοπρατούμενες ποσότητες, θεωρώντας ότι τα NOME, με τη μεθοδολογία και τη συγκεκριμένη τιμή εκκίνησης (η οποία έχει άλλωστε προσβληθεί), επιφέρουν μεγάλη ζημιά στα οικονομικά της επιχείρησης, επισπεύδει την υλοποίηση της «παλιάς» πρότασής της για δημιουργία από το νέο έτος εταιρείας (ή εταιρειών) λιανικής που θα έχουν σημερινούς πελάτες της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες και θα «βγούν» προς πώληση.

"Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι βιώσιμη και αποτελεσματική και προχωράμε στην υλοποίησή της" αναφέρει στο energypress αρμόδιος παράγοντας.

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα μεταφερθεί άμεσα στον ανταγωνισμό ένα ισχυρό μερίδιο πελατών, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πλέον οι δημοπρασίες NOME για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος απώλειας μεριδίων της ΔΕΗ για τον οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα από το τρίτο μνημόνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα