Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

NOME: Σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος ζητούν οι δανειστές να δημοπρατεί η ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης

Ανατροπές στις δημοπρασίες ρεύματος φέρνει η απαίτηση των δανειστών σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει από εδώ και στο εξής να διαθέτει στην αγορά σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας από τις σημερινές.

Σε αυτό ακριβώς το θέμα, λένε οι πληροφορίες ότι αναφερόταν χθες ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όταν μίλησε για "εκκρεμότητα με τις δημοπρασίες", εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους πιστωτές για τα ενεργειακά.


Σύμφωνα με πηγές του "Energypress", οι δανειστές του έθεσαν το αίτημα να δημοπρατήσει η ΔΕΗ σωρευτικά για του χρόνου, τόσο τις προγραμματισμένες ποσότητες του 2017, όσο και εκείνες του 2016.

Το μνημόνιο του Μαΐου όριζε τις δημοπρατούμενες ποσότητες ως ποσοστό επί της περυσινής κατανάλωσης, και συγκεκριμένα 8% για το 2016 (460 MWh/h), 15% για το 2017 (675 MWh/h), κ.ο.κ.

Αλλά η τρόικα φαίνεται να ερμηνεύει διαφορετικά από την ελληνική πλευρά το νόμο, και ζητά από τη ΔΕΗ να δημοπρατήσει σωρευτικά για του χρόνου ποσοστό 23%, δηλαδή τόσο τις ποσότητες του 2017 όσο και εκείνες του 2016, που σημαίνει 1.135 MWh/h. 

Δηλαδή υποστηρίζει πως εκτός από τις 675MWh/h που πρέπει να δημοπρατήσει η ΔΕΗ το 2017, θα πρέπει να βγουν και πάλι οι 460 MWhτου 2016, μόλις τελειώσει η περίοδος παράδοσης των πρώτων. Στο θέμα είχε αναφερθεί "Energypress" πριν από μερικές ημέρες (Εκτός από τη ΔΕΗ αμφισβητεί και η… τρόικα την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών τύπου NOME).

Το αντεπιχείρημα και το σενάριο των εξαγωγών

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά επιμένει ότι ούτως ή άλλως υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία θα γίνονται για τις δημοπρασίες απολογιστικά προσαρμογές στο βαθμό που επιτυγχάνονται ή όχι οι ετήσιοι στόχοι τους. Επισημαίνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ανισορροπία, καθώς και ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο η αγορά μπορεί να απορροφήσει τόσο μεγάλες ποσότητες.

Εντούτοις οι δανειστές διαφωνούν, και επιμένουν ότι το ποσοστό της δημοπρατούμενης κάθε χρονιά ενέργειας πρέπει να προκύπτει βάσει της δικής τους ερμηνείας, και σε κάθε περίπτωση να υπολογίζεται σωρευτικά.

Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του τι σημαίνει για τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιφέρει νέες στρεβλώσεις. Τέτοια για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το ενδεχόμενο οι προμηθευτές που αγόρασαν ήδη ρεύμα στην πρώτη δημοπρασία ή θα αγοράσουν στις επομενες, να το εξάγουν, στο βαθμό που οι ποσότητες θα είναι υπεραρκετές για το ρυθμό επέκτασης της εσωτερικής αγοράς.

Το θέμα των ποσοτήτων είναι μάλλον και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αναφορικά με τα ΝΟΜΕ. Στα δύο άλλα που είχαν θέσει πρόσφατα οι πιστωτές, φαίνεται πως κατέστη δυνατό να βρεθεί η χρυσή τομή με την ελληνική πλευρά.

Κάθε Ιούνιο ο επανακαθορισμός της τιμής

Το ένα αφορά το αίτημα επανακαθορισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών που θα λαμβάνει υπόψιν τις δύο παραμέτρους που την επηρεάζουν καταλυτικά. Δηλαδή τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, και την τιμή forward των δικαιωμάτων ρύπων.

Επείσθησαν λοιπόν οι δανειστές σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" ο επαναπροσδιορισμός της τιμής να γίνεται μια φορά κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα κάθε Ιούνιο.

Σημειωτέον ότι η απόφαση Σκουρλέτη του Σεπτεμβρίου με την οποία και είχε καθοριστεί η τιμή των 37,37 ευρώ / μεγαβατώρα (που βασίστηκε βέβαια στη μεθοδολογία υπολογισμού που αποφάσισε η ΡΑΕ), άφηνε κενό το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται η αλλαγή τιμής.

Ο κίνδυνος για τη ΔΕΗ

Εδώ ωστόσο υπάρχει ένας κίνδυνος για τη ΔΕΗ. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων θα ακολουθήσουν πτωτική τροχιά, τότε δεν αποκλείεται εκεί που η ΔΕΗ διεκδικούσε αύξηση της τιμής εκκίνησης, να τη δει να μειώνεται περαιτέρω από τα επίπεδα των 37,37 ευρώ.

Στην ουσία, μετά και από αυτή την εξέλιξη, η μόνη πιθανότητα για τη ΔΕΗ να ανέβει η τιμή εκκίνησης είναι να δικαιωθεί δικαστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου και έχει προσφύγει. Ερωτηθείς πάντως χθες ο Γ.Σταθάκης για την πρωτοβουλία της ΔΕΗ απάντησε χαρακτηριστικά "ουδέν σχόλιο".

Και συγκεκριμένο πλάνο από τη ΡΑΕ

Τέλος, συμφωνία φαίνεται να υπήρξε και στο τρίτο θέμα που είχαν θέσει οι πιστωτές για τις δημοπρασίες. Την υποχρέωση δηλαδή της ΡΑΕ να δημοσιεύει συγκεκριμένο πλάνο με τις ποσότητες και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες για το 2017.

Το πιθανότερο είναι πως άλλη δημοπρασία εντός του 2016 δεν πρόκειται να γίνει, ενώ όλα δείχνουν ότι προς το τέλος Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το πλάνο του 2017. Αυτό θα καθορίζει την ετήσια ποσότητα των προς δημοπράτηση προθεσμιακών προϊόντων για την επόμενη χρονιά, τον καταμερισμό τους, καθώς και το πρόγραμμα διεξαγωγής των δημοπρασιών.

Η πρώτη δημοπρασία υπολογίζεται για το πρώτο δίμηνο του έτους, συμπαρασύροντας προς τα πίσω και τις επόμενες δημοπρασίες του 2017.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα