Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται για τη ΔΕΗ η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας καθώς από τη μια πλευρά αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της είσπραξης των λογαριασμών ρευματος και από την άλλη έχει αυξημένες υποχρεώσεις τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έως και τον Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή η εταιρία έχει να λαμβάνει εντός του έτους γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, κυρίως από την απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ. Έσοδα τα οποία όμως εξαρτώνται από το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση της εταιρείας απαριθμώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το περασμένο Σάββατο στην Πτολεμαϊδα, τις υποχρεώσεις, τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς και τους τρόπους χειρισμού για να αυξήσει την εισπραξιμότητα των ανεξόφλητων λογαριασμών, οι οποίοι σημειωτέον μαζί με όσους έχουν διακανονιστεί ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα της οικονομικής στενότητας της ΔΕΗ έχει φανεί όμως και στις δικές της τις υποχρεώσεις. Πέρα από την παύση της πληρωμής της χρέωσης για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από τον Ιανουάριο, η εταιρία, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ Παναγιωτάκης καθυστερεί τις πληρωμές εργολάβων που συνεργάζεται μαζί τους κυρίως στα ορυχεία: "Πράγματι υπάρχει καθυστέρηση από τη μεριά μας", σημείωσε, "ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς όλα αυτά τα χρόνια έχουν πάρει πολλά χρήματα από εμάς".
Η αναφορά αυτή του προέδρου της ΔΕΗ έγινε προκειμένου να δώσει απάντηση και στις διαμαρτυρίες εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρίες περί καθυστέρησης καταβολής αμοιβών από τους εργοδότες τους.
Δόσεις δανείων
Σύντομα λοιπόν η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει δυο μεγάλες δόσεις δανείων και κοινοπρακτικού ομολόγου. Η μια είναι τον Φεβρουάριο, ύψους 100 εκατ. ευρώ και η δεύτερη είναι τον Απρίλιο ύψους 500 εκατ. ευρώ: "Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα οι τράπεζες μας πάνε για χρεοκοπία..." υπογράμμισε με δραματικό τόνο θέλοντας να δώσει την κρισιμότητα της κατάστασης στη ΔΕΗ.
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Παράλληλα η εταιρία συνεχίζει να πιέζεται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της. Ο πρόεδρος είπε πως έμφαση δίνεται σε καταναλωτές που χρωστούν έως 1.000 και έως 500 ευρώ επαναλαμβάνοντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα έκανε αναφορά και σε μια νέα κατηγορία οφειλετών, αυτών με απλήρωτους λογαριασμούς από 500 έως 1.000 ευρώ. Όπως τόνισε πρόκειται για 250.000 καταναλωτές με συνολικό ύψος χρέους 250 εκατ. ευρώ.
Σε ερωτήσεις που του έγιναν για το αν θα ανεβάσει τον αριθμό των διακοπών ηλεκτροδότησης, ο κ Παναγιωτάκης απάντησε ότι η επιχείρηση προχωρά σε επιλεγμένες αποκοπές με υψηλά χρέη, αλλά και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σημείωσε ακόμη ότι η εταιρία δείχνει και τον κοινωνικό της χαρακτήρα όπως έναντι των αγροτών για τους οποίους υπάρχει ανοχή μέχρι να παίρνουν τις επιδοτήσεις τους.
Ο πρόεδρος της εταιρίας αναφέρθηκε και στο σκέλος των δαπανών της που αφορά στο πρόγραμμα επενδύσεων. Ετσι έφερε ως παράδειγμα τα ποσά συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει με τα περίπου 400 εκατ. να αφορούν τη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαϊδας.
Τα έσοδα
Η ΔΕΗ έχει να λαμβάνει επίσης. Αναμένει 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid καθώς και στην είσπραξη 93,8 εκατ. ευρώ μετά φόρων από την απόσχιση του Διαχειριστή.
Επιπλέον αλλά 100 εκατ. ευρώ περιμένει από το δημόσιο το οποίο θα προκαταβάλλει τους φετινούς λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα για το θέμα αυτό έρχεται και νομοθετική ρύθμιση. Τέλος, αλλά 65 με 70 εκατ. ευρώ απομένουν να εισπράξει από πρόγραμμα διακανονισμών που έχει κάνει η εταιρία για παλιότερες οφειλές του δημοσίου.
Εξάλλου ο κ Παναγιωτάκης έκανε γνωστό πως έχει σχεδόν εγκριθεί και το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες.
energypress.gr(euro2day.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου