Οι δανειστές «τρολάρουν» τη διαπραγμάτευση
Σκωπτικά, ειρωνικά, αυστηρά, αλλά και αντιφατικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, μετά τις «κορώνες» της κυβέρνησης ότι, για να υπογράψει συμφωνία, αυτή δεν πρέπει να προβλέπει ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας - Κούλογλου: Αν η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, τότε πρέπει να την κάνει τώρα
Με «κουβάρι» συνεχίζει να μοιάζει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, μετά τη νέα καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη των τεχνικών συζητήσεων και την αδυναμία, που έχουν μέχρι τώρα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε ένα πολιτικό πλαίσιο, που θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.
Η κυβέρνηση επιμένει στην αναζήτηση μίας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να σηματοδοτηθεί η έναρξη της τελικής φάσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι παράγοντες, που έχουν επιφορτιστεί με την όλη διαδικασία, δείχνουν να παρακολουθούν με σκωπτική διάθεση ή και αδιαφορία την άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί την προτροπή του τελευταίου Eurogroup για τη λήψη μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πλέον την ελληνική στάση με ειρωνικά σχόλια, που κρύβουν πάντως αυστηρά μηνύματα.
Αξιωματούχος με υψηλό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έλεγε το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ότι «η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί, για να περιμένεις να γίνει καλύτερη», καθιστώντας έτσι σαφές προς την Αθήνα ότι η πρόταση των δανειστών δεν πρόκειται να βελτιωθεί -τουλάχιστον όχι θεαματικά- όσο και να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση.
Προσέθετε, δε, ότι είναι «καλύτερα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα νωρίτερα, παρά αργότερα. Το να περιμένεις και να περιμένεις, δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη, αλλά χειρότερη», εκφράζοντας στην ουσία την ίδια άποψη που είχε διατυπώσει προ ημερών και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Οι Ευρωπαίοι, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, δεν δείχνουν να βιάζονται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, διαψεύδοντας τουλάχιστον σε αυτή τη φάση την εκτίμηση της Αθήνας ότι και η πλευρά των δανειστών έχει «πρεμούρα» να κλείσει νωρίς το ελληνικό ζήτημα, λόγω του εκλογικού κύκλου που ξεκινάει τον Μάρτιο στην Ευρώπη.
Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάριζε ότι «δεν χρειάζεται να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των συνεδριάσεων των Eurogroup. 20 Μαρτίου, μετά Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, πολλά Eurogroup πριν από το καλοκαίρι».
Με αρκετή δόση χιούμορ και ενθυμούμενος παλαιότερες ανάλογες συζητήσεις γύρω από τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων και τους χρόνους που απαιτούνται για την ωρίμανση των συμφωνιών, «καθησύχασε» τους συνομιλητές του, προτρέποντάς τους να πάνε «άφοβα για σκι»!
Πρόκειται προφανώς για ένα παιχνίδι με το χρόνο και από τις δύο πλευρές. Καθεμιά (ελληνική κυβέρνηση και δανειστές) προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την όποια αγωνία της άλλης για γρήγορο κλείσιμο του ελληνικού ζητήματος, ελπίζοντας ότι θα πετύχει τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε αυτό το ιδιότυπο «time game».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου πετύχει την επανεκκίνηση της τεχνικής διαδικασίας, η περαιτέρω διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα είναι μακρά και δύσκολη, με ισχυρή την πιθανότητα να φτάσουμε έως τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο.
Από τις Βρυξέλλες σημειώνεται ότι «μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
«Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό δεν έχει αλλάξει, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προβλέποντας πάντως ότι «το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι αρκετά σύντομο» και αποθαρρύνοντας έτσι τις ελληνικές προσδοκίες.
Κούλογλου: Εάν η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, τότε πρέπει να την κάνει τώρα
Την ίδια ώρα, την επιτακτική ανάγκη να «κλείσει» η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατόν τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου σε σημερινή του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πως «το θέμα είναι ότι, είτε με συμφωνία είτε όχι, είτε με προληπτικά μέτρα είτε όχι, θα πρέπει να βελτιωθεί -όπως τουλάχιστον εγώ πιστεύω- η καθημερινότητα των πολιτών. Δηλαδή, θεωρώ ότι από μια υποχώρηση που θα κάνεις τώρα, θα χάσεις πολύ λιγότερα απ' όσα έχεις χάσει με τα μπλοκάκια, που είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να 'χει ρυθμιστεί από πέρσι το καλοκαίρι και τώρα ακόμα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και οι λογιστές δεν ξέρουν τι θα κάνουν στο τέλος του μήνα».
Ερωτηθείς για τις πιθανότητες που δίνει για κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι «είναι 50-50, αν όχι τουλάχιστον να κλείσει οριστικά, να πούμε ότι κλείνει, να υπάρξει συμφωνία δηλαδή, κατά βάση».protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου