Γιώργος Φιντικάκης
Δυο τρία σενάρια με πωλήσεις μονάδων πρόκειται να ετοιμάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΔΕΗ προκειμένου όταν η κουβέντα μπει για τα καλά στον αριθμό και το ποιά εργοστάσια θα εκποιήσει να έχει έτοιμες δικές της προτάσεις της.
Αν και τελική ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει, ο σχεδιασμός θα γίνει στη λογική ότι θα πουληθεί ένα ποσοστό κάτω ή κοντά στο 40% του λιγντικού της δυναμικού, δίχως ωστόσο να είναι σαφές με βάση ποιά χρονιά αυτό θα υπολογιστεί.
Αλλος έιναι ο αριθμός των μονάδων που θα πρέπει να βγει προς πώληση αν σαν βάση ληφθέι υπόψιν η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς του 2015, διαφορετικός αν υπολογισθεί σύμφωνα με το δυναμικό του 2017, αφού στο μεταξύ έχουν κάποιες αποσυρθεί, και άλλος με βάση το έτος 2020. Ασαφές επίσης αν στο 40% του λιγνιτικού δυναμικού συνυπολογίζονται μαζί με τα εργοστάσια και τα ορυχεία, όπως επίσης ποιός θα είναι ο ρόλος των προς απόσυρση ως το 2020 μονάδων, όπως το Αμύνταιο 1 και 2.
Είναι πολλά τα ερωτήματα τα οποία και θα βρουν οριστικές απαντήσεις μόνο όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές, και ξεκινήσουν και παλι οι συζητήσεις, κάτι που επίσης ουδείς γνωρίζει.
Σαν αποτέλεσμα τα σενάρια της ΔΕΗ θα κινηθούν λίγο στα "τυφλά", όπως και να έχει όμως θα ετοιμαστούν, προκειμένου η εταιρεία να παρουσιαστεί έτοιμη όταν η συζήτηση μπει για τα καλά σε ονόματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ένα από τα σενάρια πθανόν να προβλέπει και την πώληση της Πτολεμαίδας 5, μονάδας που μαζί με την Μελίτη 1 επρόκειτο να αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό της ΔΕΗ για την είσοδό της στην νέα εποχή.
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" καταβάλει για την Πτολεμαίδα γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Το σκεπτικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οποίος επενδυτής βρεθεί να της δώσει το ποσό αυτό συν προφανώς ένα premium που να αποτιμά την υπεραξία της μονάδας αυτής (διάρκεια λειτουργίας, περιβαλλοντικές προδιαγραφές, κλπ), η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να πουλήσει.
Αν βρισκόταν ενδιαφερόμενος η ΔΕΗ θα πουλούσε και όχι μόνο θα έβαζε στην τσέπη ένα αξιοσέβαστο ποσό, αλλά και θα ξεμπέρδευε από ένα ακριβό "πονοκέφαλο", σύμφωνα με μια ερμηνεία.
Άλλωστε, τον περασμένο Νοέμβριο στο τελευταίο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε παραδεχθεί ότι θα ήταν προτιμότερο η επιχείρηση να είχε επενδύσει σε μονάδες φυσικού αερίου.
«Αν με ρωτάτε αυστηρά επιχειρηματικά, δεν είναι καθόλου κερδοφόρο να επιδοτούνται τέτοιες επενδύσεις. Αντί να δώσουμε 1,5 δισ. ευρώ για την Πτολεμαϊδα V θα δίναμε τα μισά λεφτά και θα είχαμε ίση, ίσως και περισσότερη ισχύ και πολύ πιο γρήγορα σε μονάδες φυσικού αερίου", είχε τότε αναφέρει ο Παναγιωτάκης, κάνοντας μνεία στα δωρεάν πιστοποιητικά ρύπων.
Υπό αυτή την έννοια μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να ήταν και ευχής έργον για τη ΔΕΗ, αφού η τωρινή της διοίκηση δεν έκρυψε ποτέ ότι ουδέποτε είδε με καλό μάτι το γιγαντιάιο έργο προυπολογισμού 1,5 δις ευρώ. Ανέκαθεν ήταν υπέρ των συμπραξεων με ιδιώτες για νέα έργα, όπως στην περίπτωση της Μελίτη 1, όπου τα χρήματα θα τα βάλουν οι Κινέζοι της CMEC. Βέβαια τώρα και η Μελίτη 1 ή ο Άγιος Δημήτριος μπορεί να πουληθούν μαζί με παλιές, και ένα βήμα πριν την απόσυρση, μονάδων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου